Het seizoen zit er maar net op en men is alweer druk bezig voor het volgende seizoen. Zo worden bij NEC liefst vijf velden vervangen, waarvan een in het Goffertstadion. De tv-rechten voor volgend seizoen zijn ook al bekend. NEC staat in die ranglijst niet elfde zoals het in de Eredivisie eindigde, maar vijftiende.

Hoe werkt de verdeling van die tv-gelden? Pak je rekenmachine er maar bij, want het is nogal een som. De tv-gelden worden verdeeld op basis van de laatste tien Eredivisie-seizoenen. Een eerste plek levert achttien punten op, een tweede plek zeventien punten, een derde plek zestien punten, een vierde plek vijftien punten, tot aan één punt voor de nummer laatst. NEC behaalt dus voor dit seizoen negen punten. NEC heeft de pech dat de punten van recente seizoen meer waard zijn. De punten over het afgelopen seizoen worden vermenigvuldigd met tien, die van 2020/2021 met negen, enzovoort. NEC kan dus alleen op punten reken van de seizoenen 21/22, 16/17, 15/16, 13/4 en 12/13, want andere seizoenen bivakkeerde het in de Keuken Kampioen Divisie. Die van het laatste seizoen worden vermenigvuldigd door een. De Nijmegenaren eindigden toen 15e, dus dat zijn vier hele punten.

Mogelijk extraatje

In totaal wordt er zo’n 76,8 miljoen verdeeld. De top vijf teams Ajax, PSV, Feyenoord, AZ en Vitesse, krijgen daar alleen al de helft van. Mocht FC Eindhoven promoveren kan NEC nog een plekje stijgen op de tv-rechten ranglijst. Omdat de Eindhovenaren sinds 1977 in de eerste divisie spelen komen zij op nul punten terecht. Nu staat de teller voor NEC op 2,1 miljoen, maar dat kan dus nog wat meer worden (VoetbalPrimeur).

Foto: Rob Koppers