NEC krijgt de moeilijkste seizoenstart van alle Eredivisieclubs voor het nieuwe seizoen, meldt statistiekbureau Opta. Drie van de vijf wedstrijden van NEC zijn tegen clubs uit de top vier van vorig seizoen, wat hen de hoogste gemiddelde tegenstanderscore oplevert. Dit plaatst NEC boven PEC Zwolle.

NEC voert de lijst aan met een opponent average rating van 78,4 in de eerste vijf wedstrijden van het seizoen. PEC Zwolle volgt met een score van 78,0 en SC Heerenveen staat op de derde plaats met 76,4. Fortuna Sittard, PSV en AZ sluiten de lijst af met scores van respectievelijk 72,7, 71,7 en 71,4.

De Opta-teamrating varieert tussen 60 en 90 punten. Hoe sterker de club, hoe hoger de score; Feyenoord en PSV hebben de hoogste scores, gevolgd door AZ, Twente en Ajax. Promovendus NAC Breda heeft de laagste score.

Tekst gaat verder onder het X-bericht.

Moeilijk begin

Afgelopen dinsdag werd bekend dat NEC het seizoen opent met een thuiswedstrijd tegen FC Twente op zaterdag 10 augustus om 18.45 uur. Vervolgens spelen de Nijmegenaren tegen AZ (uit), PEC Zwolle (thuis), Fortuna Sittard (uit), PSV (uit), Heracles (thuis) en Feyenoord (thuis). Daarmee kent NEC dus het moeilijkste programma voor de eerste vijf duels. Daarnaast worden al deze wedstrijden op zaterdag afgewerkt.

De spelers van trainer Rogier Meijer kunnen zich niet nog een jaar veroorloven om niet fit aan het seizoen te beginnen. Vorig jaar leidde een slechte voorbereiding tot nederlagen thuis tegen Excelsior (3-4) en uit tegen Heracles Almelo (2-1). Daarnaast werd er in de vijfde speelronde met 4-0 van PSV verloren. NEC behaalde echter nog vier punten uit de eerste vijf wedstrijden door te winnen van RKC Waalwijk en gelijk te spelen tegen Sparta Rotterdam.

Foto: Orange Pictures