NEC kwam zaterdagavond niet verder dan een gelijkspel in eigen huis tegen sc Heerenveen. De wedstrijd eindigde in 1-1. NEC begon sterk aan de wedstrijd en kwam vlak na rust op voorsprong door een doelpunt van Ali Akman. Joey Veerman zorgde voor de gelijkmaker.

NEC begon tegen sc Heerenveen zonder wijzigingen ten opzichte van de gewonnen thuiswedstrijd tegen FC Groningen. Bij sc Heerenveen begonnen oud-NEC’ers Syb van Ottele en Anthony Musaba in de basis. NEC was in het begin de meest gevaarlijke en dominante ploeg en kon al snel enkele kansen noteren. Al na vier minuten ging Elayis Tavsan alleen op het doel af, maar zijn inzet werd gekeerd door doelman Xavier Mous. Na een kwartier schoot Jordy Bruijn vanaf buiten de zestien meter, de doelman kon ternauwernood de bal tegenhouden. Tavsan was met zijn acties gevaarlijk aan de rechterkant, na een goede breedtebal van Jonathan Okita dook Bruijn op voor het doel maar hij tikte net naast. De corners van NEC bleken erg gevaarlijk, uit een indraaiende corner was het Okita die bijna NEC op voorsprong schoot binnen een klein half uur. Naarmate de eerste helfte vorderde kwam sc Heerenveen meer terug in de wedstrijd en kreeg het meer kansen. Enkele minuten voor rust kreeg Rami Kaib een voorzet vanaf rechts op zijn voorhoofd, maar hij kopte ruim naast.

Tweede helft
Heerenveen begon scherp aan de tweede helft. Al snel was het Anthony Musaba die in het strafschopgebied op Mattijs Branderhorst stuitte. Niet veel later schoot Tibor Halilovic ongenadig hard op de lat van een flinke afstand. In de 53e minuut kreeg Ali Akman de bal zo in de voeten gespeeld door Van Ottele en vervolgens schoof de spits de bal laag over de grond achter doelman Mous: 1-0. Uit het niets kwam Heerenveen 20 minuten voor tijd op gelijke hoogte. Joey Veerman kreeg de bal in zijn voeten geschoven en schoot de bal langs Branderhorst. In de slotfase mocht Pedro Ruiz invallen en hij liet direct zien wat hij kon. Hij was al snel dichtbij een doelpunt, maar zijn inzet werd knap gered door de doelman van de Friezen. NEC kwam nog goed weg nadat Bart van Rooij de bal in de voeten schoof bij Henk Veerman die oog in oog kwam te staan met Branderhorst. Dit liep gelukkig goed af. In de extra tijd was NEC nog heel dichtbij een tweede treffer: Okita schoot op de paal. Uiteindelijk mogen de Nijmeganren tevreden zijn met een gelijkspel.

Wedstrijdverloop:
’53 Ali Akman 1-0
’72 Joey Veerman 1-1

Opstelling NEC: Branderhorst; Van Rooij, Márquez, Odenthal, El Karouani; Barreto (’75 Proper), Bruijn (’65 Vet), Schöne; Tavsan (’65 Mattsson), Akman (’75 Pedro), Okita.

Opstelling sc Heerenveen: Mous; Van Ewijk, Van Ottele, Bakker, Kaib; Madsen, Halilovic (’78 Al Hajj), Veerman; Musaba (’65 Nygren), Veerman, Stevanovic (’65 Van der Heide).

Foto: Rob Koppers