NEC is er vrijdag niet in geslaagd om te winnen van Roda JC Kerkrade: 1-1. De Nijmegenaren kwamen op achterstand, maar maakten die na een rode kaart voor de Limburgers goed. Daarna liet de ploeg van trainer Rogier Meijer het echter na om de zege te grijpen met onder andere een gemiste penalty van Syb van Ottele.

De bezoekers begonnen goed aan de wedstrijd. Na twee minuten voetbal kregen de Limburgers een grote kans vanuit een corner, maar Rens van Eijden kon uitverdedigen. NEC werd pas na tien minuten gevaarlijk via Elayis Tavsan. Hij wist twee keer zijn man te verschalken, maar helaas ontbrak er precisie bij de eindpass. NEC speelde erg voorzichtig, met name aanvoerder Van Eijden. Als er een optie was om de bal richting het doel van Roda te spelen koos NEC daar niet voor en speelde de ploeg de bal achterin rond. In de twintigste minuut werd NEC weer gevaarlijk. Syb van Ottele ging op avontuur. Via een een-tweetje met Terell Ondaan kreeg de verdediger de bal terug en werd rond de 16-meter ten val gebracht, de verdediger kreeg een vrije trap mee. Tavsan schoot de bal geplaatst richting de linkerbovenhoek maar de keeper van Roda sloeg de bal uit zijn doel. Verrast werd men door de wissel van Jonathan Okita. Hij raakte hoogstwaarschijnlijk geblesseerd. Rangelo Janga, die weer genezen is van Corona, verving de Duitse spits.
 
Uiteindelijk openden de bezoekers de score. Kees Luijckx scoorde nadat Roda een herkansing kreeg na een afgeslagen corner. Roda JC oogt veel scherper dan NEC en kwam dan ook verdient op voorsprong. NEC wist niet tot grote kansen te komen en dat bracht de ruststand op 0-1.
 
Tweede helft
Ongewijzigd begonnen beide teams aan de tweede helft. Ditmaal zocht NEC meteen de aanval en kreeg het twee vrije trappen, maar daar deden de Nijmegenaren weinig mee. NEC kreeg wel wat hulp, Roland Alberg zette veel te laat een sliding in en schopte Tavsan van achter neer. De linksbuiten van Roda kreeg rood en zo speelde NEC ineens 30 minuten met een man meer. Meijer besloot ook om aanvallend te wisselen en haalde Van Eijden naar de kant en bracht Thomas Beekman in, Anton Fase kwam in het veld voor Joep van der Sluijs. Het lukte NEC om wat meer dreiging te veroorzaken maar kwam niet tot 100% kansen, net als in de eerste helft. Toch lukte het NEC om te scoren. Uit de zoveelste corner werd de bal verlengd en kopte de ingevallen Beekman raak. Via een gelukje kreeg NEC vervolgens een penalty. Beekman werd onderuit gehaald en scheidsrechter Kamphuis kende een strafschop toe. Syb van Ottele ging achter de bal staan maar miste, waardoor het in 1-1 eindigde in Nijmegen.
 
Scoreverloop:  35’ Kees Luijckx
                           78’ Thomas Beekman
 
Gele kaarten:  12’ Stefano Marzo
 
Rode kaarten: 59’ Roland Alberg
 
Opstelling NEC: Alblas; van Rooij, van Eijden (63’ Beekman), van Ottele, El Karouani; Tavsan, Bruijn ( 73’ Proper), Vet (73’ Barreto), van der Sluijs (63’ Fase); Ondaan, Okita (32’ Janga).
 
Opstelling Roda JC: Santos, Marzo, Luijckx, Lambrix, Absalem; Bouchouari (63’ Croux), Klaasen, Bakker; Goppel (87’ Sourens) , Serrarens (77’ Vossebelt), Alberg.

Foto: Rob Koppers