De Eredivisie heeft er definitief een nieuwe speeltijd bij. Nadat op verzoek van voetbalzender ESPN er elke zaterdag om 16:30 wordt afgetrapt, is nu ook de zondagavond (20:00) een optie in het speelschema. Het is een verzoek dat ook door de Europees-spelende ploegen werd ingediend en volgens verschillende bronnen door iedere Eredivisieclub, op FC Groningen na, werd goedgekeurd.

Daar zit wel een nuance in, stelt Wilco van Schaik. De algemeen directeur reageerde tegenover ForzaNEC.nl op het nieuws. “Wij zijn niet betrokken geweest bij deze besluitvorming, omdat we een Keuken Kampioen Divisie-club waren toen deze punten zijn besproken. Afgelopen week hadden we een meeting en daarin zijn ook wij verrast.”

Dat zondag 20:00 geen prettige speeltijd is, ontkent ook Van Schaik niet. “Maar ik snap het wel. Als je met elkaar in een competitie zit, dan gaat niet alles zoals je dat zelf wilt. Dan moet je soms concessies doen, omdat je te maken hebt met televisie-uitzendingen, met ploegen die Europees voetbal spelen. Dat zijn ook clubs waar wij geld van ontvangen. Het is in ieders belang dat iedere ploeg optimaal kan presteren. Je hebt soms te maken met onderwerpen die positief uitvallen, en soms valt het kwartje net andersom.”

Voor veel supporters is het meer dan ‘geen prettige speeltijd’. Zij zien wéér dat ze worden overgeslagen door de KNVB en de Eredivisie. “Er is echt wel geluisterd naar de fans, maar je hebt ook te maken met de verander-agenda die een aantal jaar geleden door iedereen is goedgekeurd.” Van Schaik wijst op het maximaal aantal keren dat een club op zondag 20:00 af gaat trappen. “Er wordt echt geprobeerd dat het om maximaal één thuiswedstrijd per jaar gaat.”

Van Schaik breekt ook een lans voor ESPN. “Zij zijn afgelopen jaren in de corona-tijd echt mega belangrijk geweest voor de clubs. Zij hebben de clubs geholpen door financieel alles na te komen. Voor wat hoort wat, als je met elkaar in een partnership zit”, aldus Van Schaik.

Foto: Rob Koppers