NEC is er vrijdag eindelijk weer eens in geslaagd om te winnen. De Nijmegenaren kwamen op een 0-2 achterstand tegen Jong AZ, maar knokten zich terug. Rangelo Janga, Thomas Beekman en Edgar Barreto scoorden voor de ploeg van trainer Rogier Meijer: 3-2.

Waar NEC richting deze wedstrijd in een slecht reeks zat, was het bij de jonge jongens uit Alkmaar wel anders. De laatste twee wedstrijden werden gewonnen van FC Den Bosch en FC Dordrecht. Toch stond Jong AZ op de zeventiende plaats en NEC op de zesde. Bij NEC begon Joep van der Sluijs niet aan de wedstrijd, hij werd vervangen door Jonathan Okita. Na een slordige start van beide kanten kwam de eerste poging van NEC. Via een ingestudeerde corner belandde de bal bij Cas Odenthal, die de bal hard binnenschoof. Scheidsrechter Hensgens stak echter met behulp van zijn collega een stokje voor de goal vanwege buitenspel. Later bleek dat NEC de goal ontnomen was, want het was geen buitenspel.

Minder nieuws was er in de elfde minuut voor Kevin Bukusu. De jonge Duitser verliet al vroeg het duel met een blessure, voor hem in de plaats kwam Terry Lartey Sanniez. Ondanks geschutter van de arbitrage deed NEC z’n best om kansen te blijven creëren, wat volgde waren wat grote kansen voor Elayis Tavsan en Javier Vet. NEC ontsnapte even later aan de 0-1, na een goede loopactie kon Zakaria Aboukhlal de bal vanaf buitenspelpositie inschieten. Ditmaal greep de grensrechter goed in en vlagde voor buitenspel. Naarmate de eerste helft vorderde zakte NEC in. Dit leidde tot een voorsprong voor Jong AZ, na een goede loopactie van Mohamed Taabouni schoot Aboukhlal de bal makkelijk binnen.

Na een matige eerste helft was NEC genoodzaakt beter uit de kleedkamer te komen, ondanks meerdere kleine kansen was het toch Jong AZ dat de eerste goal van de tweede helft maakte. Rechtsback Jukinari Sugawara kwam goed mee op een schoot de bal makkelijk langs Mattijs Branderhorst. NEC deed al snel wat terug, na een hoge voorzet van Van Rooij wist de jarige Janga de bal op magnifieke wijze binnen te koppen.

De aansluitingstreffer was het startschot voor meer, NEC deed z’n best om zich langs de verdedigers van Jong AZ te werken met onder andere kansen van Okita en Janga. Na het meerdere malen geprobeerd te hebben gaf Van Rooij in de 77ste minuut goed voor midden in de zestien, Beekman kopte binnen en zorgde voor de gelijkmaker. Uiteindelijk was het Barreto die, deze keer vanuit een voorzet vanaf de linkerkant, op de valreep voor 3-2 zorgde.

Scoreverloop:
44′ Aboukhlal 0-1
52′ Sugawara 0-2
55′ Janga 1-2
77′ Beekman 2-2
90′ Barreto 3-2

Scheidsrechter: Robin Hensgens

Gele kaarten: Souffian El Karouani, Bart van Rooij (NEC), Zakaria Aboukhlal, Zico Buurmeester (Jong AZ).

Opstelling NEC: Mattijs Branderhorst; Souffian El Karouani, Kevin Bukusu (’11 Sanniez), Édgar Barreto, Cas Odenthal, Bart van Rooij; Javier Vet, Dirk Proper (’64 Beekman), Elayis Tavsan; Jonathan Okita, Rangelo Janga.

Opstelling Jong AZ: Mees Bakker; Yukinari Sugawara, Jorn Berkhout, Joey Jacobs, Maxim Gullit; Tijjani Reijnders, Kenzo Goudmijn, Hakon Even; Zakaria Aboukhlal, Mohamed Taabouni (’59 Buurmeester) , Jelle Duin.

Foto: Rob Koppers