NEC heeft vrijdagavond in een bizarre wedstrijd gelijkgespeeld tegen Go Ahead Eagles: 4-4. Na een dramatisch begin van de ploeg van Jack de Gier leek het een ruime zege voor de Deventenaren te worden, maar de bezoekers uit Nijmegen knokten zich knap terug.

De verhalen van spelers en trainer over stijgende lijnen en meer vertrouwen konden op basis van het eerste kwartier de prullenbak in, want NEC startte dramatisch in Deventer. Binnen 21 seconden stond Go Ahead namelijk al op voorsprong. Bij de eerste combinatie van de thuisploeg waren de Nijmegenaren al gezien. Terry Lartey Sanniez werd er door Pieter Langedijk uitgesprint. Zijn voorzet bereikte Jaroslav Navratil, wiens poging door Josef Kvida van de lijn werd gehaald. In de rebound schoot Paco van Moorsel alsnog raak, terwijl Mathias Bossaerts in geen velden of wegen was te bekennen.

Het defensieve geklungel van NEC ging nog even door. Na tien minuten verdubbelde Go Ahead de score via Richard van der Venne. Jeff Stans gaf vanaf de linkerzijde voor en de roodharige middenvelder kopte tussen Kvida en Leroy Labylle volledig vrij raak. Vervolgens bracht NEC de spanning toch weer even terug. Bij een van de eerste Nijmeegse aanvallen ging Lartey Sanniez naar de grond toen Van der Venne hem haakte en de bal ging op de stip. Ferdy Druijf schoot raak: 2-1.

NEC liet in aanvallend opzicht verder heel weinig zien en het initiatief bleef bij Go Ahead. Dat leverde al snel een derde treffer op voor de thuisploeg, dat halverwege de eerste helft een vrije trap op een gevaarlijke plek kreeg na een overtreding van Bossaerts. Go Ahead-captain Jeroen Veldmate gaf keeper Mattijs Branderhorst het nakijken door de bal hard in de linkerhoek te knallen: 3-1. NEC kwam daarna weer heel even terug via Joey van den Berg, die de Deventer defensie verraste met een solo en vervolgens ook scoorde. Een minuut later lag de 4-2 er echter al in. Branderhorst zat – net als vorige week – volledig mis bij een corner en Veldmate kopte raak.

Tweede helft
Hoewel NEC na rust de eerste kans kreeg (Hobie Verhulst redde op een poging van Okita) nam Go Ahead de teugels al snel strak in handen. Heel veel kansen leverde dat niet op. Langedijk schoot in het zijnet en even later kopte Istvan Bakx in de handen van Branderhorst. Aan de andere kant leidde basisdebutant Jordy Bruijn een counter in met aan zijn zijden Okita en Druijf, maar de pass op laatstgenoemde was niet goed. Het gevaar was daardoor geweken. Uiteindelijk scoorde NEC later alsnog. Druijf ging gewillig naar de grond toen Veldmate hem vasthield en scheidsrechter Christiaan Bax wees – ietwat opvallend – naar de stip. De spits benutte de penalty zelf weer: 4-3.

Zo was er voor NEC, dat na rust zeker niet heel veel beter speelde, toch ineens weer iets mogelijk in De Adelaarshorst. Het was echter vooral Go Ahead dat aan de andere kant kansen kreeg op 5-3. Bijvoorbeeld via Van der Venne, die hard over schoot. Even later kon Navratil aan de rechterkant door nadat Labylle mis zat bij een dieptepass. Branderhorst redde toen goed met zijn voeten. Zo mocht NEC blijven hopen op een goal, die uiteindelijk na 84 minuten viel. Een voorzet van Labylle op links werd weggehaald en invaller Mike Trésor Ndayishimiye stond aan de rand van de zestien en knalde hard raak: 4-4. Zo pakte NEC alsnog een punt.

NEC gaat volgende week in eigen huis op zoek naar eindelijk weer een overwinning. Almere City komt dan op bezoek in De Goffert.

Wedstrijdverloop:
1′ 1-0 Van Moorsel.
10′ 2-0 Van der Venne.
16′ 2-1 Druijf.
24′ 3-1 Veldmate.
36′ 3-2 Van den Berg.
37′ 4-2 Veldmate.
66′ 4-3 Druijf.
84′ 4-4 Ndayishimiye.

Opstelling NEC: Branderhorst; Lartey Sanniez, Bossaerts, Kvida, Labylle; Overtoom (83′ Romeny), Bruijn, Van den Berg; Okita, Druijf, Wolters (62′ Ndayishimiye).

Opstelling Go Ahead Eagles: Verhulst; Lelieveld, Bosz, Veldmate, Baas; Stans, Van de Venne, Bakx (86′ Werkhoven); Navratil, Van Moorsel, Langedijk (77′ Dzepar).

Foto: Orange Pictures