De wedstrijden volgen elkaar in hoog tempo op voor NEC. Na de zenuwslopende halve finale tegen SC Cambuur van afgelopen dinsdag stond vrijdag alweer de uitwedstrijd tegen FC Volendam gepland. Met name in de eerste helft kende NEC weinig problemen met Volendam en stond het voor rust al op een riante 0-3 voorsprong. In het tweede bedrijf deed de hekkensluiter van de Eredivisie nog wat terug in de score, maar dit was tevergeefs: 2-5.

In Volendam moest NEC aantonen weer met beide benen op de grond te staan na het bereiken van de bekerfinale, na de zinderende 1-2 zege op SC Cambuur. Er was in Friesland een verlenging nodig om Cambuur op de knieën te krijgen. Dat zorgde ervoor dat Rogier Meijer een aantal wijzigingen moest doorvoeren in de basisopstelling tegen FC Volendam. Mathias Ross en Dirk Proper ontbraken nog in de selectie. Bram Nuytinck viel in Leeuwarden geblesseerd uit.

Sterke beginfase

En dus met een wat gesleutelde opstelling begonnen de Nijmegenaren aan het duel met De Palingboeren. De Volendammers, die op de laatste plaats staan, kenden een sterke openingsfase. Het zorgde er zelfs voor dat de thuisploeg op een 1-0 voorsprong kwam. Vivaldo Semedo zag zijn kopbal uit een corner binnen vliegen, maar zijn doelpunt werd door de VAR afgekeurd wegens buitenspel. NEC zag direct daarna de kans om zelf tot scoren te komen. Uit een rebound van Youri Baas was het raak voor Sontje Hansen: 0-1. Met de voorsprong op zak voetbalden de rood-groen-zwarten een stuk gemakkelijker. De ploeg van Regillio Simons kwam nauwelijks tot uitgespeelde kansen. Dik verdiend was het dan ook toen Kodai Sano, na een halfuur voetballen, uit een prachtige aanval de 0-2 binnen schoof voor NEC. Daar bleef het niet bij voor de rust, want voor de neus van Mio Backhaus stond daar Sylla Sow. De spits kon gemakkelijk binnen koppen en maakte zo zijn eerste doelpunt in het shirt van NEC. Daarmee zochten de Nijmegenaren met een comfortabele 0-3 voorsprong de kleedkamers op.

Volendamse hoop

Na het muzikale optreden in de rust van Frank van Etten kwam FC Volendam dreigend uit de kleedkamer. Uit de counter was het dan als nog raak voor Semedo die eerder op de avond zijn doelpunt afgekeurd zag worden. Een grove inschattingsfout van Jasper Cillessen waardoor de pijlsnelle aanvaller gemakkelijk Cillessen kon passeren. Nieuwe hoop gaf de treffer van Semedo voor de Volendammers, maar tot grote kansen leidde dit niet. NEC zocht met de name de snelheid op van Yvandro Borges Sanches die dichtbij een treffer was, maar de Luxemburger zag zijn schot uiteen spatten op de paal.

Na iets minder dan zeventig minuten wisselde Meijer zijn doelpuntenmakers Hansen en Sow. Koki Ogawa en Tjaronn Chery moesten de Nijmeegse aanval van nieuwe energie voorzien. De wissels zorgden er dan uiteindelijk ook voor dat er weer wat te vieren viel bij de rood-groen-zwarten. Rober González krulde de bal op fraaie wijze binnen. Vlak voor tijd werd het nog 2-4. Mees Hoedemakers gleed weg en gaf Zach Booth alle ruimte om binnen te schieten. De doelpunten bleven daar niet bij aan de Dijk. Invaller Lars Olden Larsen wist nog een vijfde binnen te prikken: 2-5. Door deze zege staat NEC voor nu even gelijk in punten met Ajax dat op de vijfde plaatst bivakkeert in de Eredivisie.

In het kort

Scoreverloop:
11’ 0-1 Hansen
31’ 0-2 Sano
41’ 0-3 Sow
49′ 1-3 Semedo
78′ 1-4 González
86′ 2-4 Booth
89′ 2-5 Olden Larsen

Geel: Flint (FC Volendam), Baas, González (NEC)

Scheidsrechter: Martijn Vos

Opstelling FC Volendam: Backhaus; Plat, Benamar (77′ Johnson), Mirani (63′ Hoeve), Flint, Cox (77′ Payne); de Haan, Maulun (77′ Karim), Booth; Ould-Chikh, Semedo (66′ Mühren).

Opstelling NEC: Cillessen; van Rooij, Sandler, Verdonk, Baas; Schöne (80′ Pereira), Sano (73′ González), Hoedemakers; Hansen (66′ Chery), Sow (66′ Ogawa), Borges Sanches (73′ Olden Larsen).

Foto: Orange Pictures