Ook NEC ontkomt niet aan de corona-perikelen. Het leek de Nijmegenaren lange tijd goed af te gaan, maar inmiddels blijken de risico’s ook voor de ploeg van Rogier Meijer te groot. Er was voorafgaand aan het trainingskamp al verdeeldheid in de spelersgroep over het al dan niet trainen in zuid-Spanje. 

Uiteindelijk werd donderdag aan het einde van de ochtend besloten zo snel mogelijk terug te keren naar Nijmegen. De club stelt zelf met klem dat er geen positieve coronatesten zijn afgenomen bij de spelers en staf. “Vanwege meerdere blessuregevallen en de bijkomende veiligheidsrisico’s (snel om zich heen grijpende omikron variant van het coronavirus) van de Nijmeegse spelers ziet de club zich genoodzaakt eerder dan gepland terug te keren naar Nederland“, luidt de verklaring van de club.

De voorbereiding op de tweede seizoenshelft kan nu zonder al te veel problemen worden opgepakt op de Eendracht. De donderdagochtend-training werd al achter gesloten deuren afgewerkt. Die lijn trekt de club in Nederland sowieso door. De regels van de overheid rondom het coronavirus verbieden fans en pers het terrein te betreden.

Barreto en Okita al thuis
Toch was via een vrijtoegankelijke weg de training van een afstandje te bekijken. Vijftien veldspelers en twee keepers stonden op het veld. Mikkel Duelund trainde apart. Edgar Barreto, Joep van der Sluijs en Jonathan Okita waren toen al weg. Zij zouden sowieso het kamp niet afmaken, omdat zij toch niet beschikbaar waren voor de oefenwedstrijd tegen HSV op vrijdag. De Duitse club liet donderdag om 16:00 weten dat NEC die Testspiel zonder enige opgaaf van reden had afgezegd.

Met de ochtendtraining komt er een voortijdig einde aan het trainingskamp. Een reden wil de club niet geven, maar het zal ongetwijfeld te maken hebben met de situatie van Ajax, dat woensdagavond al terugkeerde naar Nederland. Vitesse gaf vervolgens donderdagmiddag ook aan, na verschillende coronagevallen, hals overkop terug te reizen.De KNVB liet woensdagavond al weten de situatie van met name clubs die in het buitenland zaten nauwlettend in de gaten te houden en voortdurend in contact te staan.

Uitstel
Competitiemanager Jan Bluyssen vertelde donderdag dat een eventueel uitstel van wedstrijden niet zomaar een optie is. “De competitie moet door. Iedereen zal zich aan de omstandigheden moeten aanpassen”, is Bluyssen duidelijk tegenover de NOS. “Er is geen ruimte om zomaar een speelronde uit te stellen. Alleen als een club echt geen team op de been kan brengen, wordt een wedstrijd afgelast. Daar wachten we zo lang mogelijk mee.”

Een team op de been brengen betekent volgens de KNVB twaalf veldspelers en één keeper tot je beschikking hebben. De regels legt Bluyssen nog eens duidelijk uit. “Ajax heeft veel meer profspelers op de loonlijst staan dan bijvoorbeeld Helmond Sport, dus de situaties per club kunnen enorm verschillen”, beseft hij. “Daarom nemen we per team de 25 spelers die het meest op het formulier hebben gestaan. Zijn er daarvan dertien of meer positief getest, mogen clubs pas vragen om uitstel.”

Heracles-thuis
Hiermee valt de voorbereiding op de eerste competitiewedstrijd van 2022 in het gedrang. Voordeel voor de Nijmegenaren is dat de tegenstander op 15 januari, Heracles Almelo, ook met de nodige perikelen kampt. De club zegde eerder deze week al twee oefenwedstrijden af door verschillende besmettingen binnen de spelersgroep.

Foto: Orange Pictures