NEC heeft zondagmiddag tijdens de laatste thuiswedstrijd van het seizoen verloren van Feyenoord. De Nijmegenaren verweerden zich kranig, zeker na de rode kaart van aanvoerder Bram Nuytinck, maar het was niet genoeg tegen de nummer twee van de Eredivisie. Het werd 2-3 in De Goffert.

Ten opzichte van de eerdere Rotterdamse tegenstander deze week, Excelsior, begon NEC met Rober González en Jasper Cillessen in de basis. De doelman uit Groesbeek was terug van ziekte en de Spaanse aanvaller annex middenvelder kreeg de voorkeur boven Youri Baas. Veder bleef Sylla Sow bij de eerste elf in plaats van Koki Ogawa. Feyenoord, dat nergens meer voor speelt de laatste twee speelrondes, moest Santiago Giménez en Quinten Timber missen in De Goffert.

De eerste helft ging gelijk op. Dat resulteerde ook in een paar doelpogingen van NEC. Tjaronn Chery probeerde het een aantal keer van afstand, maar zijn schoten misten richting. Kodai Sano was voor NEC het dichtst bij een goal. Het schot van de Japanner ging maar net naast het doel van Justin Bijlow. Aan Rotterdamse kant was Yakuba Minteh gevaarlijk. De pijlsnelle rechtsbuiten testte Cillessen met een schot, maar zag deze gekeerd worden. Vlak voor rust ging het dan toch mis voor NEC. Calvin Stengs kwam vanaf rechts naar binnen, schoot verdekt en liet Cillessen kansloos. Zijn droge schot rolde rustig de korte hoek in. Ondanks degelijk spel aan Nijmeegse kant ging de thuisploeg dus toch met een achterstand de rust in.

Hectiek na rust

Beide teams stonden nog koud op het veld na even een kwartiertje binnen te hebben gezeten toen De Goffert kon juichen. Mees Hoedemakers dreef de bal op naar voren en speelde Sano aan. De Japanner kwam naar binnen en schoot knap raak in de verre hoek: 1-1. Niet veel later ging het echter alweer mis voor NEC. Bram Nuytinck haalde Ayase Ueda neer, die alleen op het doel af ging. De scheidsrechter kon niks anders dan een rode kaart trekken. Rogier Meijer besloot daarop om Sow van het veld te halen en Youri Baas erin te brengen. Calvin Verdonk ging daardoor centraal achterin spelen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Hoewel NEC niet alleen achterover ging leunen na de rode kaart, kreeg de thuisploeg toch al snel een tegentreffer om de oren. Matthias Ross kon niet voorkomen dat Ueda aangespeeld werd in de zestien, waarna de bal wat ongelukkig voor NEC bij Minteh viel. Hij gaf Cillessen geen kans en schoot Feyenoord weer op voorsprong.

Vervolgens was het de uitploeg dat de klok sloeg. NEC werd teruggedrongen en moest hopen op de counter. Na een aantal kleinere kansen voor de Rotterdammers waren de Nijmegenaren dichtbij de gelijkmaker. Chery ging alleen op Bijlow af, maar nam de bal verkeerd mee en had daardoor te weinig tijd. Uit de daarop volgende hoekschop moest de doelman keren na een kopbal van Mees Hoedemakers.

Ondanks de man minder bleef NEC gevaarlijk. Dat bleek wel, want pas net in het veld maakte Sontje Hansen een fantastische goal. Een buitenspeler dribbelde knap door de Rotterdamse verdediging heen en schoof de bal onder de keeper door. De VAR keek nog even, maar de arbitrage keurde het doelpunt goed. Het leek de goede kant op te gaan voor de Nijmegenaren in de laatste thuiswedstrijd van het seizoen, maar toch sloeg Feyenoord weer toe. Een voorzet van publiekslieveling Alireza Jahanbakhsh kwam bij een volledig vrijstaande Ueda. Voor de Japanner was het een koud kunstje om de bal tegen de touwen te schieten.

Play-offs

Door de nederlaag blijft kan NEC de beste eindklassering ooit niet meer evenaren. Ajax is door de zege op Almere City zege van de vijfde plek. FC Utrecht verloor ook, waardoor de Nijmegenaren met een voorsprong van één punt de laatste speelronde in gaan. Daarop volgt dus de play-offs om Europees voetbal.

In het kort

Wedstrijdverloop:
45′ 0-1, Stengs
47′ 1-1, Sano
57′ 1-2, Minteh
80′ 2-2, Hansen
87′ 2-3, Ueda

Geel: Ivanusec, Sauer (Feyenoord)

Rood: Nuytinck (NEC)

Opstelling NEC: Cillessen; Pereira, Ross (78′ Hansen), Nuytinck, Verdonk, Proper (70′ Ogawa), Chery, Hoedemakers (78′ Schöne); González, Sow (51′ Baas), Sano

Opstelling Feyenoord: Bijlow; Geertruida, Beelen, Hancko, Lopez (66′ Lingr); Zerrouki (85′ Sauer), Van den Belt (66′ Paixão); Minteh (66′ Jahanbakhsh), Stengs, Ivanusec (75′ Trauner); Ueda

Scheidsrechter: Alex Bos

Foto’s: Rob Koppers