Op zondagmiddag vindt op het klassieke tijdstip van 14:30 uur het duel tussen FC Emmen en NEC plaats. Plaats van handeling is de Oude Meerdijk, waar de ploeg van Rogier Meijer aantreedt tegen de equipe van scheidend trainer Dick Lukkien.

Waar de Drentenaren zich, onder leiding van de volgend seizoen in Groningen werkzame Lukkien, in een heuse degradatiestrijd bevinden gloort er voor de Nijmegenaren nog volop hoop op kwalificatie voor Europees voetbal. Daarvoor lijkt een overwinning in Emmen echter wel een vereiste. De vraag is dan ook welke drang het hoogste is: de Emmense naar lijfsbehoud of de Nijmeegse om de landsgrenzen over te gaan?

Twee werelden

De belangen van beide clubs verschillen dan ook bijzonder. FC Emmen bevindt zich momenteel op doelsaldo op de net veilige 15e plaats met 24 punten uit 27 wedstrijden (evenveel als de nummers 14 Vitesse en 16 Excelsior). NEC daarentegen doet mee om plaatsing voor de voorrondes van de Conference League. Hierin staat de ploeg 10e, maar bedraagt de achterstand op de felbegeerde 8e plaats slechts één punt. Een wereld van verschil qua uitgangspositie voorafgaande aan de wedstrijd van zondag dus.

Wisselvalligheid

Afgaand op de laatste weken lijkt er geen favoriet aan te wijzen voor het duel op eerste paasdag. FC Emmen won thuis van Excelsior (2-0), verloor vervolgens van Sparta thuis (0-2), maar won afgelopen weekend dan wel weer spectaculair op bezoek bij Cambuur Leeuwarden door een doelpunt in de laatste minuut (1-2). NEC wisselde goede wedstrijden af met een mindere beurt tegen PSV vorige week.

Complimenteus

Ondanks die wisselvalligheid is de Nijmeegse clubleiding wel dusdanig tevreden over de resultaten dat het contract van trainer Meijer onlangs met een seizoen werd verlengd. En dat het voortvarend gaat in Nijmegen ontging ook Emmen-trainer Lukkien niet. Hij erkent de kwaliteiten van de bezoekers en beoordeelt NEC dan ook als ‘een goede ploeg’. Een fijn compliment, waarbij de oefenmeester ook nog aangeeft dat de Emmenaren ’met behulp van het stadion weer boven zichzelf uit moeten stijgen om de wedstrijd te winnen.’ Geen gemakkelijke klus voor de thuisploeg dus, aldus de geboren Groninger.

Afwezigen

Dat boven zichzelf uit willen stijgen, gaat Emmen in ieder geval moeten doen zonder de geblesseerden Mart Lieder, Jeff Hardeveld, Maikel Kieftenbeld, Metehan Güçlü en Rui Mendes. Daarnaast is ook het meespelen van Mark Diemers hoogst onzeker, waarbij Lukkien aangaf dat hij verwacht geen beroep te kunnen doen op de spelmaker wegens ziekte.

FC Emmen v NEC: Playoff Jupiler League seizoen 2017-2018

Vernedering

De laatste keer dat NEC op bezoek ging op de Oude Meerdijk is een ontmoeting waar menig fan niet graag aan terugdenkt. In de eerste ronde van de play-offs werd NEC op Hemelvaartsdag vernederd: 4-0. Na afloop wist trainer Pepijn Lijnders niet meer hoeveel corners er waren gegeven (1, 2 of 3) en leek het lot van NEC al beslecht. NEC maakte het de zondag erop Emmen nog knap lastig, maar een 4-1 zege in de return was niet voldoende voor de Nijmegenaren.

Foto’s: Rob Koppers en Orange Pictures