Barcelona is volgens verschillende vooraanstaande Spaanse media bezig met het afronden van een ruildeal met Valencia waarbij Jasper Cillessen betrokken is. Een ruil met Valencia-keeper Neto zou kunnen betekenen dat NEC de opleidingsvergoeding als sneeuw voor de zon ziet verdwijnen. Door een boekhoudkundige truc die Barça van plan is, zou dat hier niet het geval zijn.

Spaanse kranten als El Mundo Deportivo en Marca melden namelijk dat het niet gaat om een directe ruil tussen Cillessen en Neto, maar om twee afzonderlijke transfers van allebei dertig miljoen euro. Wat schieten de clubs op met elkaar hetzelfde bedrag betalen? Zowel Barcelona als Valencia zou de inkomsten van de transfer over het boekjaar 2018/19 willen afschrijven, maar de uitgaven pas over het boekjaar 2019/20. Zo voorkomen de clubs dat het boekjaar 2018/19 met een groot tekort wordt afgesloten. Bij Barcelona zou het resultaat van de transfer ongeveer 24 miljoen zijn: dertig min de zes miljoen die de resterende twee contractjaren van Cillessen nog waard waren.

NEC
Voor NEC zou dit heel goed nieuws betekenen, aangezien de club bij een transfer van Cillessen recht heeft op een deel van de transfersom. Vijf procent van het geld is bedoeld als solidariteitsbijdrage voor vorige clubs waar de speler tot en met zijn 23ste jaar heeft gespeeld. Daarbij is het seizoen waarin de speler de leeftijd bereikte leidend. In dat geval heeft NEC recht op 4,25 procent. Bij een transfersom van dertig miljoen zou dit bijna 1,3 miljoen euro bedragen. Ajax krijgt 0,5 procent en De Treffers 0,25 procent.

NEC heeft in het verleden al veel geld ontvangen voor Cillessen, namelijk een transfersom van 3,2 miljoen in 2011 en een deel van de transfersom van dertien miljoen van Barcelona aan Ajax in 2016. Toen had NEC recht op een doorverkooppercentage van tien procent en een solidariteitsbijdrage.

Foto: Rob Koppers