Je zou het kijkend naar de resultaten van dit seizoen misschien niet denken, maar NEC kan de doelstelling die in de zomer werd gesteld nog altijd halen. Door de opmars onder Ron de Groot is zelfs de vijfde plek nog haalbaar, mits er gewonnen wordt van MVV en de andere resultaten meezitten.

Voormalig technisch directeur Remco Oversier zei kort na het vertrek van trainer Pepijn Lijnders al dat het een lastig seizoen zou worden, mede vanwege de komst van FC Twente, Sparta en Roda JC. Hij noemde NEC geen absolute titelkandidaat. “Dan heb je nog Go Ahead Eagles en Cambuur die revanche willen voor hun tegenvallende seizoen en clubs als Almere die ook geroken hebben aan promotie. Daarom denk ik ook dat het realistisch is als NEC gaat voor een plek bij de bovenste vijf BVO’s.”

NEC stelde die doelstelling in de winterstop al bij naar het behalen van de play-offs, een plek bij – in principe – de eerste negen clubs. Toch is een plek bij de bovenste vijf BVO’s nu nog haalbaar. NEC moet daarvoor vrijdag winnen bij MVV, FC Den Bosch moet thuis verliezen van Go Ahead Eagles en TOP Oss mag niet winnen bij Helmond Sport. Dan zou NEC op de zesde plek staan (Jong PSV wordt niet gezien als BVO) en Sparta Rotterdam treffen in de play-offs.

Ook de vijfde plek kan nog bereikt worden. Daarvoor geldt hetzelfde scenario als hierboven, maar dan moet Jong PSV ook nog verliezen van Telstar én NEC moet wat doelsaldo betreft drie treffers inlopen. Oftewel: als Jong PSV met 2-0 verliest en NEC met 2-0 wint, stijgen de Nijmegenaren naar de vijfde plaats.

Foto: Rob Koppers