De cirkel is rond. De schaal gaat omhoog. NEC is kampioen en keert na een seizoen alweer terug naar het niveau waar de Nijmegenaren thuishoren: de eredivisie. Een seizoen waarin de ploeg elke wedstrijd de betere was, is de club acht minuten voor het einde van de competitie al zeker van de titel. Na veertig jaar zijn de Nijmegenaren, onder leiding van oefenmeester Ruud Brood, weer kampioen van de eerste divisie. Met een 1-0 overwinning op het Sparta van de gehate Alex Pastoor stelde de Nijmegenaren het kampioenschap veilig.

Het was misschien niet de beste pot voetbal van het seizoen, maar wat maakt dat uit. Kampioen word je door wedstrijden te winnen. En dat deed NEC tegen Sparta voor de 28e keer dit seizoen. De eerste helft was er niet te merken dat er een kampioenselftal op het veld stond. Sparta maakte het NEC lastig voetballen, al haalden een aantal spelers van NEC niet hun gebruikte niveau. De kampioensdruk was toch een zware last op de schouders van de spelers. Navarone Foor kreeg in de eerste twintig minuten twee kansen op een doelpunt, maar dat werd twee keer voorkomen door de Sparta-verdediging.

Sparta was in de eerste helft vooral gevaarlijk uit de counter. Een keer kwam Sparta er echt goed door. Paul Gladon kreeg na een steekpass een mogelijkheid om te scoren. Joshua Smits reageerde echter uitmuntend op de 1-op-1 kans. Het balbezit was ruim in het voordeel van de Nijmegenaren, maar zij verzuimden om daarmee kansen te creëren. De grootste kans aan Nijmeegse zijde was voor Christian Santos. De Venezolaan gleed de bal naast nadat Sjoerd Ars eerst over de voorzet van Alireza Jahanbakhsh heen trapte.  Limbombe en Jahanbakhsh creëerde voor zichzelf nog een kans na een dribbel, maar echt gevaarlijk werd dit niet. De wedstrijd kwam in de eerste helft nooit echt tot leven.

Na rust kwam daar verandering in. De Goffert ontplofte toen Ars de Iraanse Jahanbakhsh wegstuurde in de 49e minuut. Met een voorzet op maat bereikte hij Santos, die NEC na het eerst kampioenschap in veertig jaar schoot. NEC voelde daarna niet meer de druk waar het in de eerste helft last van had. Sparta kon niet meer counteren. Strijd, rust en organisatie brachten  de Nijmegenaren nooit echt in gevaar. Middenvelder Dogan was voor Sparta twee keer dichtbij, maar kwam niet verder dan de deklat.

NEC was dicht bij een 2-0 via Ars, Jahanbakhsh en Foor. Maar het maakte niet uit. Het kampioenschap kan worden gevierd. Het vuurwerk ging de lucht in. De Goffert schreeuwde zoals het al jaren niet meer had gedaan. Iedereen springt. Iedereen danst. Iedereen is blij. Het hele jaar heeft de ploeg kei en keihard gewerkt. Nooit had er iemand het gevoel alsof het niet zou kunnen lukken. Dit NEC heeft dit jaar buitengewoon goed gepresteerd en is de terechte kampioen.

Opstelling NEC: Smits; Gravenbeek, Van Eijden, Conboy, Leiwakabessy; Daemen, Foor, Santos(’87 Breinburg; Jahanbkahsh, Ars( ’66 Emilsson), Limbombe.

Opstelling Sparta: Kortsmit; Breedijk,  Breuer(’78 Voskamp), Ketting, Teijsse; Nieuwendaal, Nys( ’66 Langedijk), Dogan, Verhaar; Gladon(’78 De Nooijer), Mahmudov.

Gele kaart: Dogan, Foor, Nieuwendaal

Scoreverloop:  1-0 Santos ’49