Eigenlijk had NEC komende vrijdag tegen Excelsior voor 1500 toeschouwers moeten spelen in De Goffert, maar door de lockdown ging dat experiment niet door. Nu is het plan om de test uit te voeren tijdens NEC-Jong FC Utrecht op 29 januari. Door de onzekerheid rond het coronavirus is het echter nog niet duidelijk of die datum wel gehaald gaat worden.

Het plan is nu dat er op 22 januari bij Almere City – FC Dordrecht voor het eerst weer met publiek gespeeld gaat worden in Nederland. Een week later is het de beurt aan NEC tijdens de thuiswedstrijd tegen Jong Utrecht. Er mogen 1500 seizoenkaarthouders komen kijken. Ze worden opgedeeld in vakken of bubbels, zoals Tim Boersma vertelt aan RTL Nieuws. Hij is woordvoerder van het team dat onder de naam Fieldlab de testevenementen organiseert.

Bij NEC wordt gewerkt met zes bubbels van 250 mensen. Iedere bubbel krijgt eigen regels. Zo is bij het ene vak een mondkapje verplicht en mag een ander vak niet zingen of juichen. Boersma: “Ze krijgen allemaal een tag (computerchip) mee waarmee we het gedrag kunnen volgen. We gaan vervolgens het gedrag van deze mensen testen. Hoe veel ontmoetingen zijn er en hoe lang die duren.”

De vraag is wel of het experiment wel kan doorgaan op 29 januari. Die beslissing valt waarschijnlijk pas eind deze week en is ook afhankelijk van wat het kabinet gaat besluiten over de lockdown. Als die verlengd wordt, is de kans klein dat de test op die datum plaatsvindt. Premier Mark Rutte zei dinsdag nog dat hij ‘niet hoopvol’ was over de periode na 19 januari, wanneer de huidige lockdown eindigt. Aan de andere kant liet het RIVM juist weten dat er nog geen overtuigend effect van de lockdown te zien was in de testcijfers.

Foto: Rob Koppers