NEC is er woensdag niet in geslaagd om van Fortuna Sittard te winnen. Met één punt mochten de Nijmegenaren zelfs al tevreden zijn. Jasper Cillessen hield zijn ploeg de eerste helft op de been. Na een goal van Rober González leek de ploeg van Rogier Meijer toch de drie punten mee te namen, maar een treffer van Kan Sierhuis gooide roet in het Nijmeegse eten.

800 uitsupporters trokken naar Sittard om de wedstrijd live in het stadion te aanschouwen. NEC begon nog wel oké, maar verslapte al snel. De Nijmegenaren waren enorm slordig aan de bal en kwamen maar niet onder de druk van Fortuna vandaan. Koki Ogawa, die de wedstrijd tegen PSV moest missen vanwege ziekte, stond weer in de basis maar kreeg de gehele eerste helft geen enkele bruikbare bal.

Aan de andere kant combineerde de thuisploeg er lustig op los. Het was Cillessen die de complimenten in ontvangst mocht nemen, want hij blonk uit. Zo moest hij meermaals redden optreden bij kansen van Alen Halilovic en Ragnar Oratmangoen. De gevaarlijkste man aan Limburgse zijde was Inigo Cordoba. De Spanjaard stond na een goede voorzet dicht bij Cillessen, die zowel de eerste instantie als de rebound knap kon redden. Ook een afstandsschot van Cordoba was een prooi voor de doelman van NEC.

Tweede bedrijf

Dat trainer Meijer niet tevreden was mocht duidelijk heten. In de rust werden Brayann Pereira en de net teruggekeerde Tjaronn Chery gewisseld voor Sontje Hansen en Yvandro Borges Sanches. Calvin Verdonk ging daardoor naar rechtsback, terwijl Youri Baas naar linksachter ging. González kwam als aanvallende middenvelder te spelen met de invallers op de flanken.

De invallers hielpen NEC iets beter in de wedstrijd, al was het nog allesbehalve sprankelend. De Nijmegenaren waren na rust minder slordig en gecombineerd met het feit dat Fortuna iets minder speelde dan in de eerste helft werd het een gelijkopgaande wedstrijd. Dat NEC zelfs op voorsprong kwam was desalniettemin onterecht te noemen. Mees Hoedemakers speelde González in. De Spanjaard draaide geweldig weg bij zijn directe tegenstander en punterde de bal daarna door de benen van doelman Michael Verrips.

Na het doelpunt was NEC even iets sterker dan de thuisploeg, maar al gauw was het Fortuna dat de touwtjes in handen. Dit resulteerde dan ook in de terechte gelijkmaker. Kan Bram Nuytinck werd veel te makkelijk in de luren gelegd en de bal kwam zo uit bij Kan Sierhuis. De spits wist daar wel raad mee en omspeelde Cillessen, om vervolgens op een leeg doel de gelijkmaker binnen te schuiven.

In de resterende speeltijd was het voornamelijk Fortuna dat de klok sloeg, maar NEC hield stand. Het bleef daardoor bij 1-1 in Sittard. Door het gelijkspel verzuimt NEC goede zaken te doen om plek vijf en zes in de Eredivisie. Zeker na de knappe zege op PSV is een gelijkspel in Limburg zonde voor de ploeg van Meijer. Aankomende zondag staat er een belangrijk duel op het programma: NEC gaat dan op bezoek in Arnhem voor de Gelderse derby. Verdonk is daar niet bij. Hij pakte zijn vijfde gele kaart van het seizoen en is geschorst tegen Vitesse.

In het kort

Wedstrijdverloop:
59′ 0-1, González
75′ 1-1, Sierhuis

Gele kaart: Ozyakup, Siovas (Fortuna Sittard), Verdonk (NEC)

Opstelling Fortuna Sittard: Verrips; Pinto, Guth, Siovas, Dijks; Özyakup (81′ Rosier), Halilovic (71′ Da Cruz), Duarte; Oratmangoen (71′ Peterson), Sierhuis (88′ Braaf), Córdoba (88′ Voet).

Opstelling NEC: Cillessen; Pereira (46′ Hansen (76′ Olden Larsen)), Sandler, Nuytinck, Verdonk; Hoedemakers, Chery (46′ Borges Sanches (83′ Rossen)), Sano; González, Ogawa (76′ Sow), Baas.

Scheidsrechter: Richard Martens

Foto’s: Orange Pictures