NEC heeft er vanaf mei een sportteam bij. In samenwerking met Uniek Sporten en de Sint Maartenskliniek lanceert de Nijmeegse voetbalclub vanaf het seizoen 2019/2020  een parateam: een sportteam voor mensen met een amputatie. Het parateam van NEC bestaat uit tien personen, die zowel bij de Sint Maartenskliniek als NEC actief gaan zijn.

De eerste fase van het project vindt plaats bij de Sint Maartenskliniek. De deelnemers volgen daar een revalidatietraject van acht weken, waarmee zij worden klaargestoomd voor de doorstroom naar het NEC-parateam. Deze spelersgroep krijgt diverse sporten, waaronder voetbal, aangeboden door specialisten van stichting Koprol. Nadat de spelers een jaar bij het NEC parateam hebben gespeeld, stromen zij door naar het reguliere sportaanbod in de regio.

Bij de kersverse sportploeg wordt de nadruk gelegd op het sociale aspect. Dat deel is volgens Joyce Ott-Jansen, bewegingsagoog van de Sint Maartenskliniek, net zo belangrijk als de fysieke kant van het sporten. "Sporten is erg belangrijk voor je fysieke, emotionele en mentale welzijn. De revalidatie verloopt beter als mensen het ook leuk gaan vinden om te bewegen. Het sociale aspect is daarin net zo belangrijk. Helaas merken we dat onze patiënten met een amputatie vaak minder onder de mensen komen. Dit NEC parateam is dan ook een mooie gelegenheid om nieuwe, gelijkgestemde mensen te leren kennen.”

Via mediapartner RN7.

Foto: NEC Nijmegen