Onder toeziend oog van onder andere investeerder Marcel Boekhoorn en ‘sponsor van de eeuw’ Frans Hendriks, verloor NEC de tweede oefenwedstrijd op bezoek bij AZ. In het Noord-Hollandse Dikshorn waren de Alkmaarders met 4 – 1 te sterk voor de Nijmegenaren.
Jonathan Okita was voor NEC de enige trefzekere in een verder matte partij voetbal waarin NEC zich vooral beperkte tot verdedigen. Na een tweede achterstand was NEC niet meer in staat de stand nogmaals recht te trekken en zag het AZ in de slotfase verder weglopen.

Daar waar NEC afgelopen donderdag hun voorbereiding aftrapte met een overtuigende overwinning op SC NEC, was het voor AZ de eerste oefenwedstrijd in aanloop naar het nieuwe seizoen. Pascal Jansen, trainer van de Alkmaarders, kon niet beschikken over een volledig complete selectie. Owen Wijndal en Teun Koopmeiners krijgen nog wat extra rust van hun club na hun interlandverplichtingen en Timo Letschert is niet volledig fit. Bij NEC ontbraken vanmiddag Edgar Barreto, Bart van Rooij, Matthias de Wolf, aanvoerder Rens van Eijden en Cas Odenthal. Odenthal was wel aanwezig in Dikshorn maar maakte geen minuten. Door de afwezigheid van de twee centrale verdedigers, vormden Kevin Bukusu en Javier Vet het hart van de verdediging.

Na een klein kwartier moest officieus debutant Danny Vukovic het veld al verlaten. Nadat de Australische goalie in de warming-up al eerder naar de kleedkamer ging, verving Branderhorst na dertien minuten de van KRC Genk overgekomen doelman. Branderhorst kon echter niet voorkomen dat AZ na iets minder dan een halfuur spelen de stand op 1 – 0 bracht door een goal van Myron Boadu. Enkele minuten later moest de Tielenaar dwingend optreden om een tweede goal te voorkomen.
NEC stond veel onder druk, maar kwam nauwelijks echt in gevaar. Daarentegen creëerde de Nijmegenaren zelf niet veel. Tien minuten voor rust was het echter wel raak voor de Nijmegenaren. Jonathan Okita krijgt via El Karouani de bal voor zijn voeten en weet met een mooie krul doelman Verhulst te verschalken: 2 – 1.
In het restant van de eerste helft kwam NEC steeds meer onder de druk van AZ vandaan en werd ook meer dreigender in het zestienmetergebied van AZ. Tot grote kansen leidde dit niet, wat betekende dat de teams gingen rusten met een gelijke stand.

AZ trapte af voor de tweede helft waar beide teams de opstellingen omgooide en al in de eerste minuten waren zowel AZ als NEC dicht voor het doel van de tegenstander. NEC zag een rollertje net naast het doel van AZ verdwijnen, Branderhorst greep in bij een schot van AZ. De grootste kans in het eerste kwartier na rust was voor AZ. De gastheren dachten op voorsprong te komen, maar de inzet van de Alkmaarders spatte via de paal weer het veld in. Aboukhlal werd even later ook in stelling gebracht, maar vond doelman Branderhorst op zijn pad.
Het was diezelfde Aboukhlal die AZ na een kwartier voetballen weer op voorsprong zette. Na een voorzet aan rechterkant die niemand van NEC kon wegwerken, en waar in eerste instantie nog werd gedacht aan buitenspel, was het voor de buitenspeler van AZ een koud kunstje de bal in het net te leggen.

In het resterende halfuur was het vooral AZ wat het balbezit had en waar de derde goal een kwestie van tijd leek. Ondanks twee goede reddingen van doelman Branderhorst moest de doelman na 77 minuten toch vissen. Sam Beukema, die overkwam van mede-promovendus Go Ahead Eagles, was met zijn hoofd trefzeker en gooide de wedstrijd in het slot. Tien minuten later was het diezelfde Beukema die de eindstand op het scorebord zette: 4 – 1.

De volgende wedstrijd die NEC zal spelen in de oefencampagne is volgend weekend, wanneer de Nijmegenaren op bezoek gaan bij Tweededivisionist AFC in Amsterdam. Op het moment van schrijven is nog niet duidelijk of daar publiek welkom is.

Opstelling NEC eerste helft
D. Vukovic (’13, M. Branderhorst); I. Bronkhorst, J. Vet, K. Bukusu, S. El Karouani; D. Proper, L. Schöne, M. Duelund; J. Okita, T. Baeten, M. Mattsson

Opstelling NEC tweede helft
M. Branderhorst; I. Bronkhorst (’71, D. Proper), J. Vet, K. Bukusu (’63, G. Gertsen), S. El Karouauni;, J. van der Sluijs, T. Beekman, J, Bruijn; J, Okita (’81, M. Duelund), O. Romeny, E. Tavsan

Wedstrijdverloop
’27, 1 – 0 , Myron Boadu
’36, 1 – 1, Jonathan Okita
’60, 2 – 1, Zakaria Aboukhlal
’77, 3 – 1, Sam Beukema
’87, 4 – 1, Sam Beukema

Foto: Orange Pictures