NEC heeft vrijdagavond met 2-1 gewonnen van Jong Ajax. Er werd voor het eerst sinds 28 februari weer gevoetbald in De Goffert. De tegenstander die bewuste dag was NAC Breda, in een wedstrijd waarin beide teams elkaar in evenwicht hielden.

Voorafgaand de aftrap werd een minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis aan oud-voorzitter Hans van Delft. De geboren Nijmegenaar was negen jaar voorzitter van NEC en overleed op 24 maart op 73-jarige overleed aan de gevolgen van kanker.

In een wedstrijd tegen een tegenstander waarin NEC het traditioneel moeilijk heeft, was het NEC dat in de eerste helft het betere van het spel had. Dit leidde in de negentiende minuut tot een niet meer dan verdiende voorsprong; aanvoerder Rens van Eijden kopte raak uit een hoekschop van Jordy Bruijn. De gasten uit Amsterdam waren in de eerste helft één keer gevaarlijk, waar Norbert Alblas uitstekend optrad bij een inzet van Kenneth Taylor. Aan de andere kant was Tavsan nog bijna trefzeker, maar zag zijn inzet naast het doel getikt worden door doelman Kotarski.

Na rust was het Jong Ajax dat beter uit de startblokken kwam, maar tot één doelpunt leidde dit niet. Schoten van onder andere Bryan Brobbey werden gepareerd door doelman Alblas of verdwenen naast het doel van de Nijmegenaren. NEC kon na een klein kwartier beter onder de druk vandaan komen, zonder dat het zelf kansen creëerde. De grootste kansen waren voor Jordy Bruijn en Souffian El Karouani. De middenvelder zag zijn schot gekeerd worden door Kotarski, El Karouani schoot na een zelf ingeleide aanval verwoestend over. 

Toch kwam Jong Ajax op gelijke hoogte. Invaller Giovanni omzeilde de buitenspelval en schoof de bal langzaam achter Alblas, die zijn eerste thuiswedstrijd keepte sinds 28 september 2018.

Jong Ajax was echter nog maar nauwelijks van de euforie bekomen of scheidsrechter Bos legde de bal aan de andere kant op de stip. Jordy Bruijn nam zijn verantwoordelijkheid en tikte de bal achter keeper Kotarski. De middenvelder, die net zoals Alblas en Lartey Sanniez een verleden heeft bij de  Amsterdammers, zorgde hiermee voor een verdiende overwinning. Het was voor NEC de eerste winst op Jong Ajax sinds 24 november 2017 en gelijk de eerste driepunter dit seizoen.

De eerstvolgende wedstrijd van de mannen van trainer Meijer is dinsdag 15 september aanstaande. NEC mag het in Volendam gaan opnemen tegen FC Volendam.

Opstelling NEC
Alblas; Van Rooij; Odenthal; Van Eijden; El Karouani; Tavsan (’84, Beekman), Barreto (’69, Van Ottele), Bruijn, Sellouf (’57, Van der Sluijs); Romeny (’69, Fase), Janga

Opstelling Jong Ajax
Kotarski; Van der Sloot (’46, Giovanni), Kasanwirjo, Musampa, Douglas (’76, Mendez); Llansana, Regeer, Taylor; Timber, Brobbey (’76, De Waal), Ünüvar (’76 Rasmussen

Wedstrijdverloop
’19 – 1 – 0 Rens van Eijden
’80 – 1 – 1 Giovanni
’82 – 2 – 1 Jordy Bruijn

Gele kaarten
K. Taylor, N. Musampa, C. Rasmussen (Jong Ajax)

Foto: Rob Koppers