NEC heeft zaterdagavond gewonnen in Zwolle van PEC (1-3). De Nijmegenaren stonden op een comfortabele voorsprong door doelpunten van Elayis Tavsan en Bart van Rooij, toen PEC terugkwam. Toch nam de ploeg van Rogier Meijer uiteindelijk afstand en kon PEC niet meer terugkomen.

Het duel begon na een indrukwekkende opkomst, waarin de overleden PEC-supporters van het afgelopen jaar werden herdacht. Beide teams begonnen dreigend. De Zwollenaren losten via Younes Namli het eerste schot van de wedstrijd, maar die waaide over. NEC was een stuk dichterbij de voorsprong in de openingsfase. Uit een voorzet na een afgevallen corner kopte Nuytinck de bal binnen. Dat deed hij volgens de grensrechter echter uit buitenspelpositie, dus ging de openingsgoal van Nijmeegse zijde niet door.

Na die afgekeurde goal bleven er kansen komen voor beide ploegen. NEC had het betere van het spel, maar liet soms de deur achterin openstaan voor PEC. Daar profiteerden de Zwollenaren niet van, maar via kansen van Ody Velanas en Davy Van den Berg kwamen ze wel dichtbij. NEC zette daar kansen van Elayis Tavsan en Dirk Proper tegenover, maar ook de Nijmegenaren vonden het net niet. De invulling van het middenveld was sowieso opvallend bij NEC. Proper leek een aanvallendere rol te hebben dan normaal en ging dus veelvuldig mee naar voren. Toch kwam NEC nog wel voor de rust op voorsprong. Sontje Hansen kwam door aan de linkerkant en gaf de bal voor. Via een been van een verdediger van PEC kwam de bal voor de voeten van Tavsan. De rechtsbuiten hoefde de bal alleen maar binnen te tikken: 0-1.

De thee was nog maar net op of NEC verdubbelde de voorsprong. Bart van Rooij, die aangaf belangrijker te willen zijn, beloonde een prachtige solo na 21 seconden in de tweede helft met een hard schot in de korte hoek. Keeper Jasper Schendelaar zag daar niet super uit, maar de 0-2 stond. Er leek niks aan de hand voor NEC dat de overhand op het veld en de bal had. PEC moest komen en PEC kwam ook. Een kwartier voor tijd was het Namli die Calvin Verdonk knap omspeelde. Hij schoot hard in de korte hoek en verraste Jasper Cillessen: 1-2. Het slotoffensief van PEC werd nu echt ingezet. Ondanks dat het soms even billenknijpen was voor de Nijmegenaren, lukte het PEC niet meer om een doelpunt te forceren. Dat lukte NEC juist wel in de slotfase. Invaller Youri Baas kreeg de bal uit een inworp mee en passeerde zijn directe tegenstander. Daarna passeerde hij ook nog doelman Schendelaar en besliste hij dus de wedstrijd.

Door deze overwinning staat NEC nu op een plek in het linkerrijtje, namelijk negende. Volgende week speelt de ploeg van Meijer de laatste Eredivisiewedstrijd van het jaar, thuis tegen Fortuna Sittard.

In het kort

Wedstrijdverloop
43′ 0-1, Tavsan
46′ 0-2, Van Rooij
75′ 1-2, Namli
93′ 1-3, Baas

Opstelling PEC: Schendelaar; Van Polen, Kersten, Lam (46′ El Azzouzi), García Mac Nulty (46; Reijnders) Thomas (52′ Buurmeester), Thy (66′ Vellios), Van den Burg; Namli, Druijff, Velanas (80′ Serrano).

Opstelling NEC: Cillessen; Van Rooij, Sandler, Nuytinck, Verdonk; Hoedemakers (76′ Schöne), Mattsson, Proper; Tavsan (86′ Sano), Ogawa (76′ Baas), Hansen (76′ Gonzalez (90′ Ross)).

Scheidsrechter: Pol van Boekel

Foto’s: Orange Pictures