Aanstaande donderdag zal NEC het in de Bloedkuul opnemen tegen Go Ahead Eagles. De Nijmegenaren kennen geen uitstekende start van de tweede seizoenshelft. Met twee gelijke spelen en één verliespartij doen ze het net iets beter dan de ploeg van Kees van Wonderen. Go Ahead, dat in de afgelopen wedstrijden één puntje behaalde, is niet in goede vorm. Met de wedstrijd tegen Go Ahead in het verschiet en een mogelijke halve finale, kijken we terug op enkele memorabele momenten van NEC in het bekertoernooi in deze eeuw.

De laatste finale

NEC stond viermaal in de finale van het Nederlandse bekertoernooi; in 1973, 1983, 1994 en 2000. In alle vier de wedstrijden delfde NEC het onderspit. NAC, Ajax, Feyenoord en Roda JC waren in de onderlinge wedstrijden sterker dan NEC. We gaan terug naar het seizoen waarin NEC voor de laatste maal de finale haalden: 1999/2000. In de tijd dat het nog de Amstel Cup was, begon iedere profclub in een poulefase; een systeem wat in 2003 werd afgeschaft. Jack de Gier was verantwoordelijk voor vijf doelpunten in de poulefase. Opmerkelijk detail is dat de derde poulewedstrijd, tegen HSC’21, niet werd gespeeld op last van de Haaksbergse burgemeester. NEC won hierdoor reglementair met 0-1.

De Gier had het hele bekerseizoen het aardig op de heupen, want ook in de tweede en derde ronde was de spits en oud-trainer van NEC viermaal trefzeker. Excelsior en Dordrecht’90 moesten er aan geloven, mede door doelpunten van De Gier. In de halve finale mochten de mannen in het rood-groen-zwart, dat seizoen geleid door Jimmy Calderwood en later Ron de Groot, op bezoek bij AZ. Het kwam op 11 april 2000 aan op strafschoppen, waar NEC de sterkste was en het in de finale opnam tegen Roda JC. Saillant detail is dat de Limburgers in de andere halve finale Vitesse met 1-0 versloegen.

De finale had de spreekwoordelijke kers op de taart moeten zijn op een verder troosteloos seizoen. In een wedstrijd waarin NEC dan eindelijk eens de KNVB-beker kon pakken, waren het Bob Peeters en Eric van der Luer die Roda JC naar de winst schoten. In een wedstrijd waarin keeper Kalac van Roda JC zijn team regelmatig op de been moest houden, was NEC minimaal gelijkwaardig aan Roda JC, maar ontbrak het een beetje aan het geluk aan Nijmeegse zijde.

Die ene verzorger

Noem de naam Jan Maas bij NEC en iedereen weet wie het is. In de laatste decennia is er menig verrassing geweest binnen het bekertoernooi, maar Maas zal waarschijnlijk de enige verzorger zijn die eigenhandig een zuiver doelpunt voorkwam. Dit gebeurde in het seizoen 2000/2001. Op 11 augustus 2000 was kleine buurman De Treffers te gast in Nijmegen, die het NEC wel bijzonder moeilijk maakte. Na een ruime 25 minuten was het Marino Pusic die de Groesbekers op voorsprong schoot. Gorgi Hristov schoot NEC pas laat in de tweede helft middels een strafschop op gelijke hoogte. In de slotminuut leek De Gier op weg naar de winnende treffer, maar…

Verzorger Jan Maas, die kort ervoor één van zijn spelers moest behandelen, bleef staan naast de paal van keeper Monsma. De Gier leek na een lange bal de bal achter de Arnhemse doelman te schieten, maar met een bekeken kopbal wist Maas dat doelpunt te voorkomen. Na het nodige tumult was het verdediger Wisgerhof die de bal na een scheidsrechtersbal toch binnenschoot en NEC de hard bevochten overwinning bezorgde.

Het bekerseizoen van NEC eindigde in de achtste finales. Feyenoord had veel moeite met NEC, maar in de slotfase was het Bonaventure Kalou die Feyenoord naar de volgende ronde schoot. FC Twente won dat seizoen de dennenappel door na strafschoppen sterker te zijn dan PSV.

De avond van Wisgerhof

Het seizoen 2007/2008 was een seizoen met twee uitersten voor NEC. Zoals bij iedereen bekend is, was NEC zichzelf niet in de eerste seizoenshelft, maar wist dat in de tweede seizoenshelft meer dan goed om te draaien. Het plaatste zich uiteindelijk voor Europees voetbal in een jaar waarin voor NEC alles uiteindelijk op zijn plaats viel.

In het bekertoernooi begon NEC met een wedstrijd op bezoek bij FC Twente, wat in die periode bezig was met een opmars richting de top van Nederland. Het zou de avond van Peter Wisgerhof worden. De centrale verdediger schoot NEC, op aangeven van Brett Holman, in de verlenging naar de winst en mocht na de wedstrijd ook de loting verrichten voor de derde ronde. De voorkeur van Wisgerhof? “De Treffers zou mooi zijn”, aldus de toenmalig aanvoerder. En inderdaad, De Treffers kwam inderdaad uit de koker als volgende tegenstander van NEC. Die wedstrijd werd simpel gewonnen met 1-5, in een wedstrijd waarin oud NEC-spits Aleh Putsila, anders bekend als Oleg Poutilo, De Treffers nog op voorsprong schoot.

Ajax-uit en scheidsrechter Liesveld

Het bekerseizoen 2009/2010 eindigde voor NEC in een zware mineur. Nadat het achtereenvolgend FC Eindhoven, Excelsior en FC Groningen uitschakelde, werd de ploeg van toenmalig hoofdtrainer Wiljan Vloet in de kwartfinale gekoppeld aan latere winnaar Ajax. In een wedstrijd waarin NEC lang stand hield en op weg leek naar een ware bekerstunt, was daar opeens scheidsrechter Liesveld. Eerder in de tweede helft presteerde de leidsman het om Jeroen Heubach twee gele kaarten aan te smeren. NEC kwam echter nog wel op gelijke hoogte en in de verlenging zelfs op voorsprong, maar na een tweede onnodige rode kaart voor Jeffrey Sarpong moest NEC de wedstrijd met een nederlaag bekopen. Björn Vleminckx en Rens van Eijden waren trefzeker voor NEC, maar helaas was het niet genoeg om Ajax uit te schakelen: 3-2.

De laatste halve finale

Of het bekerseizoen van 2013/2014 te vergelijken is met het bekerseizoen van 1999/2000, is misschien wat ver gezocht. Toch zijn er enkele gelijkenissen tussen beide seizoenen. In de competitie liep het alles behalve gesmeerd, maar in het bekertoernooi gaf NEC wel thuis, net als in seizoen 1999/2000. Harkemase Boys, FC Eindhoven en FC Groningen werden in de uitwedstrijden op de knieën gelegd. In de kwartfinale in eigen huis tegen FC Utrecht werd er ook gewonnen. Door een vroege goal van Marnick Vermijl mocht NEC zich op gaan maken voor de halve finale. Qua tegenstander had NEC de gunstigste loting; de Nijmegenaren werden gekoppeld aan PEC Zwolle, waar de andere halve finale AZ-Ajax was. In een gelijk opgaande wedstrijd, die lang leek af te stevenen op een verlenging door goals van Kevin Drost en Kevin Conboy. Tien minuten voor tijd schoot Maikel van der Werff zijn team naar Rotterdam. Een afstandsschot wat op het oog simpel te houden was, glipte onder de benen van ervaren rot Dennis Gentenaar door en verdween in het doel. PEC Zwolle ging dus naar de finale in plaats van NEC, waar het wel keihard afrekende met Ajax. De Zwollenaren wonnen overtuigend met 5-1.

Dit seizoen

NEC heeft dit seizoen al drie wedstrijd gespeeld in het bekertoernooi. In de tweede ronde moest NEC op bezoek bij Capelle. Na de overwinning op Capelle trof het SC Cambuur. NEC won met 1-2. Volgende tegenstander was FC Groningen, dat met moeite werd verslagen. In de groene kathedraal werd het duel met 1-2 gewonnen. Donderdag wacht Go Ahead Eagles als tegenstander in de kwartfinale. Bij winst in deze wedstrijd, die zal worden afgewerkt in een stadion met zo’n 4.000 supporters, kan NEC de volgende ronde rivaal Vitesse loten. Mocht dit gebeuren, is het voor het eerst sinds 1970 dat de clubs elkaar treffen in het bekertoernooi.

Foto: Orange Pictures