Wat voor NEC eerherstel in eigen huis had moeten worden, mondde uit in een nachtmerrie. De ploeg van trainer Jack de Gier ging op dramatische wijze ten onder tegen Top Oss: 1-5. NEC won dit seizoen pas één keer in een thuiswedstrijd.

Hoewel NEC in eigen huis vaak nauwelijks blijkt te kloppen, lijkt er dit seizoen wat veranderd in ‘De Bloedkuul’. Bijna twee maanden geleden wonnen de Nijmegenaren voor het laatst in eigen huis. Dat duel (1-0 overwinning tegen Dordrecht) was ook meteen de laatste overwinning in Nijmegen. Het werd na een uitstekende overwinning tegen Telstar (0-3), dus ook tijd voor een feestje in Nijmegen.

Met het oog op de eerste thuisoverwinning gingen de Nijmegenaren het duel in. Balbezit had NEC in overvloed, maar tot grote kansen leed dit niet. Een halve kopbal van Ole Romeny bleek in het eerste half uur de gevaarlijkste mogelijkheid van de thuisploeg. Bij het doel van Marco van Duin was het in de beginfase een stuk drukker. De toeschouwers hielden hun hart vast toen aanvaller Huseyin Dogan van Top Oss voor een halfleeg doel stond. Guus Joppen bracht ternauwernood redding op de lijn. Amper tien minuten later was het alsnog raak voor de bezoekers uit Oss. Bryan Smeets zette zijn eigen aanval op en schoot de bal genadeloos tegen de touwen: 0-1.

Terwijl in het Goffertstadion opnieuw een score van 0-1 op het bord stond, leek NEC nog niet wakker geschrokken. Vijf minuten na de openingstreffer was het Phillipe Rommens die zijn 1-op-1 kans nipt miste. Pas na veertig minuten werden de Nijmegenaren voor het eerst gevaarlijk. Guus Joppen probeerde het eens van afstand, maar zijn poging werd door Nick Olij uit de bovenhoek gered. Kort voor het einde van de eerste helft moest Van Duin opnieuw een handje geholpen worden door zijn verdedigers. Deze keer was het Robin Buwalda die op de doellijn een goal voorkwam. Een helft vol spektakel, maar vooral in het voordeel van Top Oss. Dat werd nog eens bevestigd door het striemende fluitconcert na het rustsignaal.

Tweede helft

Voor de tweede helft voerde trainer Jack de Gier twee wissels door. Frank Sturing verving Leroy Labylle, terwijl Joey van de Berg het veld betrad in de plaats van Romeny. Op het eerste oog wat vreemde wissels met oog op de kleine achterstand. Nog geen dertig seconden in de tweede helft werd het allemaal nóg veel lastiger voor NEC. Een voorzet van Dennis Janssen, die in zijn jeugd bij NEC speelde, werd ongelukkig in eigen doel gewerkt door Mart Dijkstra (0-2).

De formatie van Jack de Gier dacht het dieptepunt bereikt te hebben, tot bleek dat het nóg erger kon. Rick Stuy van den Herik drukte NEC dieper in het dal met de 0-3 uit een voorzet, terwijl drie minuten later via Dogan zelfs de 0-4 binnenviel. In de slotfase was het opnieuw Smeets die de genadeklap uitdeelde (0-5). Jonathan Okita redde in de laatste minuut, voor zover mogelijk, de Nijmeegse eer: 1-5. Terwijl NEC tot vandaag nog niet één keer in de clubgeschiedenis van Top Oss verloor in eigen huis, werd het vandaag afgesclacht. Honderden mensen verlieten vroegtijdig het stadion, terwijl de fanatiekelingen van sfeervak 080 luidkeels het ‘schaam je kapot’ inzetten. Dat is lang geleden, maar hoe pijnlijk ook, wel terecht.

Wedstrijdverloop:

’30 0-1: Bryan Smeets

’46 0-2: Mart Dijkstra (eigen goal)

’56 0-3: Rick Stuy van den Herik

’59 0-4: Huseyin Dogan.

’79 0-5: Bryan Smeets

’81 1-5: Jonathan Okita

 

Opstelling NEC: Van Duin; Joppen (’60 Ndayishimiye), Buwalda, Kvida, Labylle (’46 Sturing); Dijkstra, Overtoom, Achahbar; Okita, Braken, Romeny (’46 Van de Berg).
Opstelling Top Oss: Olij; Janssen, Pique, Nieveld, Stuy van den Herik, Van der Sluys; Rommens, Smeets, Kaak; Oratmangoen, Dogan.
 
Foto: Rob Koppers