NEC neemt het zondagmiddag op tegen Ajax. In de Johan Cruijff Arena lukte het de Nijmegenaren nog nooit om drie punten mee naar huis te nemen. Sinds de komst van het stadion in 1996 kwamen de rood-groen-zwarten wel tot een aantal gelijke spelen in Amsterdam.

Het laatste gelijkspel in de Arena dateert van 2016. Bij Ajax stonden toen de huidige NEC-spelers Jasper Cillessen en Lasse Schöne in de basis. Door goals van Navarone Foor en Christian Santos werd er knap met 2-2 gespeeld. NEC werd dat seizoen als promovendus knap tiende in de Eredivisie, Ajax zou later dat seizoen het kampioenschap verspelen op bezoek bij de Graafschap. Dat is tevens de wedstrijd die donderdagavond op de planning staat voor de Amsterdammers in het bekertoernooi.

Jahanbakhsh redt NEC

In 2014 werd Ajax wel kampioen, maar verspeelde de troonhouder een week na het daarbijbehorende feest punten tegen NEC. Ook toen werd het 2-2, ditmaal scoorde Alireza Jahanbakhsh tweemaal. Door het gelijkspel bij Ajax zag NEC op het nippertje directe degradatie afgewend worden. Het gat van drie punten met Roda JC verdween aanvankelijk door een Limburgse zege (0-1), maar de goals van Jahanbakhsh zorgden voor een explosie van vreugde bij de Nijmeegse fans, terwijl Roda JC direct degradeerde. Later bleek dit uitstel van executie. NEC blameerde zich tegen Sparta en zakte weg naar het tweede niveau.

Ook een opmerkelijk gelijkspel was die in het jaar 2010. In eigen huis kwamen de Amsterdammers niet verder dan 1-1 tegen NEC. Het duel ging daarnaast om een andere reden de geschiedenisboeken in: nog nooit bezochten zo weinig supporters de Arena bij een Eredivisiewedstrijd van de Ajacieden. Slechts 22.000 toeschouwers zagen toe hoe Ajax bleef steken op 1-1, terwijl de Arena ruim het dubbele aantal toeschouwers kan herbergen. Het gelijkspel betekende ook het einde van Martin Jol als trainer van de Amsterdammers.

Bekerstunt

NEC won dan nooit in de Arena, een zege tegen Ajax staat wel degelijk in de geschiedenisboeken. De laatste en tevens enige keer dat NEC in Amsterdam wist te winnen was in de halve finale van het bekertoernooi in 1994. In de halve finales van de beker werd het in De Meer 1-2. NEC speelde toen in de eerste divisie, terwijl Ajax met vlag en wimpel kampioen werd. Door doelpunten van Jeffrey Kooistra en Cees Lok bereikten de mannen van Jan Pruijn de finale van het bekertoernooi. De finale werd helaas verloren van Feyenoord, maar de Nijmegenaren konden terugkijken op een fraai bekeravontuur.

Foto: Orange Pictures