Frans Paymans maakte tijdens, maar vooral ook na zijn voetbalcarrière veel mee in zijn leven. Genoeg om een boek mee te vullen en dat is nu gebeurd. Maandag verschijnt de biografie Het is een wedstrijd van de voormalig speler van NEC, die tot twee keer toe de ziekte kanker overleefde. Het boek is geschreven door Jan Spoorenberg.

De een noemde hem een sloper van achillespezen, een onooglijke voetballer met de snelheid van een gehandicapte slak en de draaicirkel van een eikenhouten deur. De ander vond hem meedogenloos en fair en een toonbeeld van karakter. Frans Paymans: voorstopper van NEC in de jaren tachtig en negentig. Met zijn lange haren en baard groeide hij uit tot een cultfiguur in De Goffert. Zijn grootste kwaliteit? Spelers uitschakelen die wél konden voetballen.

Romario ondervond dat aan den lijve tijdens de wedstrijd PSV-NEC. De Braziliaanse balvirtuoos kreeg geen poot aan de grond bij Paymans. Lang was Frans in de veronderstelling dat de watervlugge Braziliaan de sterkste directe tegenstander was die hij ooit had moeten bevechten. Maar die tegenstander zou later pas komen. Toen zijn voetbalcarrière er al lang en breed opzat.

Ziekte
In 2011 werd Frans Paymans gevloerd door een zeldzame vorm van kanker. Hij genas, maar de ziekte keerde in 2016 terug. Er volgde een ’tweede helft’ waarin Frans opnieuw de dood in de ogen keek en ternauwernood wist te overleven. Nu brengt hij zijn verhaal naar buiten. Om mensen een hart onder de riem te steken die ook onder die verschrikkelijke K-ziekte lijden. En omdat zijn levensverhaal boeiend genoeg is om het op schrift te stellen.

Spandoek
Tijdens zijn strijd tegen de ziekte werd Paymans gesteund door de supporters van NEC. Legio Noviomagum maakte een enorm spandoek voor de voormalig speler en toonde dat voorafgaand aan NEC-Feyenoord in 2012. "In 2012 brak er een heftige periode voor me aan", vertelt Paymans op de website van zijn boek. "Ik had heel veel pijn en was doodziek. Mijn broer belde mij om te zeggen dat ik de televisie aan moest zetten. Ik wist niet wat ik zag. Tijdens de wedstrijd NEC – Feyenoord op 6 februari 2012 hadden de supporters van NEC een spandoek voor me opgehangen om mij sterkte te wensen."

Paymans vervolgt: "Dat spandoek was zo ontzettend groot. Als je het opvouwde, was het een dik pak van één bij anderhalve meter. Ik heb het later mee naar huis genomen. Jammer genoeg heb ik het onlangs weg moeten gooien. De verf bladderde eraf en het begon te rotten. Maar goed, het had zijn werk meer dan gedaan. Wat was het mooi om jaren later nog zo gesteund te worden door de supporters van Legio Noviomagum. Zo ziek als ik was: machtig vond ik het."

Een groot deel van de opbrengsten van het boek komt ten goede aan KWF Kankerbestrijding en Stichting Matchis. Het boek is te bestellen via deze website en is vanaf maandag 26 oktober ook te koop in de fanshop van NEC en bij Dekker van de Vegt in het centrum van Nijmegen voor 24,95.