NEC en Vitesse hebben in een bloedeloos gelijkspel het net niet gevonden (0-0). In het GelreDome speelde NEC lange tijd met een man minder na een rode kaart voor Oussama Tannane. De Nijmeegse ploeg was ondanks de vroege tegenslag de eerste helft aan de betere hand, maar moest in het tweede bedrijf vooral tegenhouden.

De spanning voor het duel werd nog even opgevoerd door een vuurwerkshow voorafgaand aan de aftrap. In de eerste minuten ging het gelijkop. Vitesse kreeg de eerste mogelijkheid, maar een voorzet werd tot twee keer toe gemist. Na een klein opstootje eerder ontbrandde de wedstrijd de wedstrijd na iets meer dan twintig minuten. Tannane kreeg het aan de stok met Kozlowski in een duel om de bal. Hij maakte daarbij een slaande beweging en dat was genoeg voor scheidsrechter Danny Makkelie om de terugkeer van Tannane in het GelreDome van korte duur te laten zijn: rode kaart.

Overleven

Vitesse leek daarna niet extra de aanval te zoeken ten opzichte van voor de rode kaart. Daardoor kwam NEC er nog een paar keer gevaarlijk uit. Magnus Mattsson dook door de absentie van Tannane wat vaker op in het middenveld, maar behield toch vooral zijn positie aan de linkerkant. De laatste paar minuten van de eerste helft was het overleven voor NEC. Vitesse kwam af en toe dichtbij, maar meerdere schoten vanuit de tweede lijn belandden niet in het doel door, mede door weer een uitmuntend optreden van Jasper Cillessen.

IJverige El Karouani

In de tweede helft veranderde er niet veel aan het spelbeeld. Vitesse had voornamelijk de bal en NEC probeerde er via de omschakeling uit te komen. Dat lukte bijna kort na rust, maar een schot van de ijverige Souffian El Karouani werd gestopt door Vitesse-doelman Kjell Scherpen. Meijer besloot pas twintig minuten voor tijd zijn eerste wissel door te voeren. Met Anthony Musaba hoopte de trainer de ruimte, die achter de defensie van Vitesse lag, beter te benutten. Vitesse leek niet beter te kunnen ondanks de wil om te winnen, terwijl NEC dat meer kwaliteit op het veld had door de ondertalsituatie vooral moest tegenhouden.

Het lukte de Arnhemmers niet om door de Nijmeegse defensie heen te voetballen en dus bleef het bij 0-0. Philippe Sandler viel nog uit in die Nijmeegse defensie, vermoedelijk met kramp. NEC blijft door het gelijkspel nog ongeslagen in 2023. Volgende week wacht FC Emmen als volgende tegenstander. De Nijmegenaren doen het dan in ieder geval zonder Souffian El Karouani en Oussama Tannane. El Karouani kreeg namelijk zijn vijfde gele kaart van het seizoen.

In het kort

Wedstrijdverloop:
23′ Rood Tannane

Geel: Wittek (Vitesse) Schöne, Proper, Verdonk, El Karouani (NEC)

Opstelling Vitesse: Scherpen; Arcus, Flamingo, Meulensteen, Dijks; Tronstad, Bero, Kozlowski (91′ Sankoh); Manhoef ( 72′ Jonathans), Bialek (72′ Frederiksen), Wittek.

Opstelling NEC: Cillessen; Van Rooij, Marquez, Sandler (79′ Kramer), El Karouani; Schöne, Tannane, Proper; Tavsan (71′ Musaba), Dimata, Mattsson (84 ‘Verdonk).

Scheidsrechter: Danny Makkelie

Foto’s: Orange Pictures