NEC wacht nog altijd op het laatste deel van de transfersom van Ferdi Kadioglu dat Fenerbahçe nog niet heeft overgemaakt. De Turkse club betaalde bij de verkoop in de zomer van 2018 al wel de eerste helft, maar moet voor de rest nog over de brug komen. Algemeen directeur Wilco van Schaik verklaart in een uitgebreide Jarda Podcast hoe dit mogelijk is.

"Het gebeurt bij meer Turkse clubs. Fenerbahçe is de laatste jaren enorm in de schulden terechtgekomen, heeft vorig jaar maar net degradatie voorkomen en speelt dit seizoen geen Europees voetbal. In dat soort landen kijkt men er anders tegenaan als er een rekening openstaat dan hier. We proberen het wel op te lossen, met advocaten of wat dan ook. Daar hebben ze er maling aan. Dat blijkt nu wel, met zo’n grote club die niet betaalt."

NEC koos er toentertijd overigens ook voor om geen bankgarantie af te spreken. Van Schaik ziet dat als een les. "Een overweging voor de toekomst. Een geïnteresseerde club zou dan namelijk ook kunnen zeggen: ‘Dan doen we het niet.’ We zullen het in de toekomst wel beter moeten afwegen, ook dat is een les voor ons. De vraag is of we het dan moeten doen, maar we nemen het bij Turkse clubs in ieder geval in overweging. Bij Fenerbahçe hebben we toen in ieder geval geen geluiden vernomen. Er was eerst ook geen probleem, want binnen één dag betaalden ze de eerste helft van de transfersom."

De andere helft moet dus nog komen en veel anders dan wachten kan NEC helaas niet. "We wachten op uitspraak van de FIFA. We hebben voor 10 november moeten reageren en bij de FIFA schijnt het erg druk te zijn. Het is ongekend dat Ferdi daar speelt. We gunnen het hem natuurlijk allemaal, maar het is van de zotte dat NEC nog steeds op dat geld wacht. We hebben wel hoop dat er in januari een uitspraak komt en dat er dan snel betaald wordt."

Kadioglu simpelweg terugroepen omdat er niet is betaald gaat niet, aangezien de helft van de transfersom al wel binnen is bij NEC. "Het moet via FIFA en UEFA, meer kan je als club niet doen. Ja, hopen dat Fenerbahçe Europees voetbal haalt, want dan moet er een Europese licentie worden aangevraagd en dat kan alleen als je geen schulden hebt. Dan moeten ze betalen. Wij kijken elke week even naar de stand in Turkije. De FIFA kan eventueel de uitspraak doen dat Fenerbahçe linksom of rechtsom meteen moet betalen, anders volgt er bijvoorbeeld een sanctie. Ik ben benieuwd naar die uitspraak en hoop dat die hard is."

Beluister hier de hele Jarda Podcast met Wilco van Schaik als gast.

Foto: Rob Koppers