De spelers van NEC stonden maandagochtend na weken weer met elkaar op het trainingsveld. In kleine groepen werkten ze een conditieprogramma af en werd er kort met de bal getraind. De keepers konden – alsof er niks aan de hand is – volle bak schieten en redden. Het is de bedoeling dat de selectie twee keer per week op het veld staat en twee keer per week in het krachthonk te vinden is.

In groepen van zes spelers trainden de spelers ongeveer een uur. Alle spelers waren aanwezig. Anthony Musaba is bijna helemaal hersteld van zijn blessure en stond weer op het veld. Ole Romeny had nog wat last, maar meldde zich wel bij de training. Beoogd hoofdtrainer Rogier Meijer, de jarige Adrie Bogers en François Gesthuizen waren van de partij.

Publiek is bij de trainingen niet welkom, maar de pers kreeg voor maandag wel een uitnodiging. Zij moesten de training echter vanachter de hekken bekijken, aangezien het volgens de regels van de KNVB absoluut niet toegestaan was om De Eendracht te betreden. Als gevolg hadden fotografen en cameramensen de grootste moeite om op grote afstand goed beeldmateriaal te schieten. Vooral de vertrekkende Gabor Babos was moeilijk vast te leggen, omdat hij met de keepers meer dan honderd meter verder weg stond.

Een enkeling had er toch lucht van gekregen dat er werd getraind en nam een kijkje. Ook trainer Eric Meijers was even aanwezig. De aanwezigheid van al die mensen voor een gesloten poort leverde nogal wat scheve gezichten op van parkbezoekers. Een van hen stopte zelfs om te vragen of de journalisten er waren voor NEC of dat er ergens een bijzondere vogel gezien was. "Er lopen hier alleen maar vreemde vogels rond", luidde het antwoord.

Bij de spelers heerste vooral opluchting dat ze eindelijk weer het veld op mochten, al is het natuurlijk nog verre van normaal. Ook op het trainingsveld moet afstand gehouden worden en omkleden en douchen doen spelers thuis. Er zal enkele weken doorgetraind worden om het seizoen af te sluiten. Na een vakantie zullen de overgebleven spelers zich ergens in juli weer melden, om toe te werken naar – hopelijk – de competitiestart in september. Maar ook dat is allesbehalve zeker.

Foto’s: Rob Koppers