NEC heeft zondagmiddag de competitie hervat met een nederlaag tegen Roda JC. In het Parkstad Limburg Stadion waren de Limburgers met 2-0 te sterk. Al na enkele seconden opende Sanharib Malki de score na een misser van doelman Sinouh, die Babos op de bank hield. Ondanks dat NEC voetballend de betere partij was, maakte Roda er in de tweede helft 2-0 van via Lebedynski.
De Nijmegenaren sloten de eerste seizoenshelft in mineur af door met 2-0 te verliezen van ADO Den Haag. Na een prima trainingskamp in Portugal, waar oefenduels werden gespeeld tegen HHC Hardenberg (1-0) en Bayer Leverkusen (0-1), keerde de selectie van Alex Pastoor fris terug in Nijmegen voor de hervatting van de Eredivisie. Roda JC wist in de laatste wedstrijd van 2012 wel te winnen. In Venlo wonnen de Limburgers met 4-2 van VVV. Roda won tijdens het trainingskamp in Marbella van de Belgische club Zulte Waregem.
De wedstrijd was nog geen minuut bezig of NEC keek al tegen een achterstand aan. Een voorzet van Roda werd slecht ingeschat door keeper Sinouh en hij bokste de bal maar half weg. Roda-spits Malki was vastberaden en wipte de bal over Breuer in een lege NEC-doel. Een slechtere start had NEC zich niet kunnen voorstellen. Na de vroege tegengoal kreeg NEC langzaam maar zeker wat meer grip op de wedstrijd en na ruim een kwartier spelen volgde ook de eerste grote kans. Uit een corner kopte Van Eijden knap in de hoek, maar de bal werd van de lijn gehaald door de verdediging van Roda. Na de goal van Malki richtte Roda zich vooral op de counter.
De eerste gele kaart van de wedstrijd was voor Ryan Koolwijk, die met een gestrekt been inkwam op Malki. Een smerige overtreding, maar volgens Nijhuis was het geen rode kaart waard. Ondanks de redelijke hoeveelheid aan balbezit was NEC nog niet productief in het creëren van kansen. Na een goede combinatie tussen Breuer en Platje kwam de bal voor de voeten van Sören Rieks, maar de Deen schoot rakelings naast. Aan de andere kant sprong Roda vrij onzorgvuldig om met het geringe aantal kansen die de ploeg kreeg. Spectaculair was de eerste helft zeker niet en bij een 1-0 stand gingen beiden ploegen rusten.
Net als voor de rust was het meeste balbezit voor NEC. De ploeg van Alex Pastoor begon iets dreigender aan de tweede helft en was voetballender de betere partij. Na ruim een uur spelen werd NEC gevaarlijk. Een voorzet van Rémy Amieux belandde op de lat en dus kwam Roda goed weg. Trainer Pastoor nam meer risico door verdediger Cmovs naar de kant te halen en aanvaller Danny van den Meiracker in te brengen. Even later kwam Roda-spits Lebedynski in scoringspositie, maar zijn schot werd knap gekeerd door Sinouh. Een minuut later was het alsnog raak voor de Limburgers door diezelfde Lebedynski, die de bal in het doel kopte na een corner.
Na de tweede treffer van de Limburgers liep het minder goed bij NEC. Roda leek iets meer vertrouwen te hebben na de verdubbeling van de voorsprong. NEC leek niet meer vol voor een treffer te gaan, die er uiteindelijk ook niet meer kwam. Zo verliest NEC de eerste officiële wedstrijd van 2013 en zakt een plaats op de ranglijst, de ploeg van Pastoor staat nu achtste. Volgende week komt FC Groningen op bezoek in de Goffert. Het duel begint om 16:30 uur.
Wedstrijdverloop:
1’ 1-0: Malki.
68’ 2-0: Lebedynski.
Opstellingen:
Roda JC: Kurto; Monteyne, Biemans, Wielaert, Tamata; Fledderus (86’ Sutchuin), Hupperts, Bonevacia; Delorge, Lebedynski (90’ Donald), Malki (90’ Nemeth).

NEC
: Sinouh; Breuer, Cmovs (65’ Van den Meiracker), Van Eijden, Amieux; Palsson, Koolwijk, Van der Velden; Foor (74’ Stutter), Platje, Rieks (74’ George).