Ted van Leeuwen vertrekt eind oktober bij NEC en zijn opvolger moet nog bekend worden gemaakt. De eerste gesprekken met de drie kandidaten op de shortlist zijn gevoerd en daarmee breekt er een nieuwe fase aan in de zoektocht naar een nieuwe technisch directeur. Komende weken wordt met één van de drie kandidaten geprobeerd een overeenkomst te bereiken.

Het doel was om eind oktober een nieuwe technisch directeur te hebben, maar dat wordt nu halverwege november. Dat meldt RvC-voorzitter Ron van Oijen tegenover ForzaNEC.nl. “Met het oog op het WK dat dan begint, is dat ook een heel natuurlijk moment”, aldus Van Oijen. “Dat zorgt voor rust, omdat de nieuwe technisch directeur dan de tijd heeft om de spelers te leren kennen. Je krijgt toch altijd dat spelers en staf vragen gaan stellen en dat komt nu met het WK heel gunstig uit.”

NEC had in ieder geval al snel na het wereldkundig maken van Van Leeuwen’s vertrek een shortlist klaar met drie namen. “Daar zit er één bij met wie we volgende week afsluitende gesprekken gaan hebben.” Wie de nieuwe technisch directeur gaat worden, is nog onbekend. Er wordt wel een hoop gespeculeerd. Namen als Carlos Aalbers, Frank Arnesen en John de Jong worden genoemd, maar de kans lijkt het meest reëel dat eerstgenoemde terugkeert op het oude nest. Aalbers heeft al een verleden bij NEC en heeft sinds zijn vertrek de nodige ervaring opgedaan bij onder andere Willem II. Inmiddels is Aalbers actief als hoofdscout bij AZ.

Ook is de profielschets duidelijk. NEC heeft de afgelopen jaren weinig spelers verkocht. Dat moet anders, vindt ook Van Oijen. “Er moet ook meer aandacht naar Jong NEC en de jeugd. Het is belangrijk voor NEC om spelers te ontwikkelen en ze dan met winst te kunnen doorverkopen. Ook zijinstromers zijn daarin belangrijk, kijk naar Danjuma Groeneveld.” Maar toch is het allerbelangrijkste voor de nieuwe technisch directeur het samenstellen van het eerste elftal. “Het belangrijkste is dat de nieuwe technisch directeur gaat zorgen dat NEC een natuurlijke club in het linkerrijtje van de Eredivisie gaat worden. Ik heb er vertrouwen in dat het goed gaat komen”, besluit Van Oijen.

Foto: Rob Koppers