De doelstelling van NEC voor dit seizoen was heel helder en zelfs al een jaar voor de start opgesteld. In het veelbesproken driejarenplan van Wilco van Schaik zou NEC in jaar één (2019/20) de play-offs halen en in jaar twee de top vijf. In het derde jaar zou dan voor directe promotie gegaan moeten worden. Na de nederlaag tegen NAC Breda is de doelstelling van dit seizoen echter al niet meer haalbaar. Een verrassing is dat overigens niet.

Na 36 speelrondes heeft NEC 63 punten, zeven minder dan nummer vijf NAC. De top vijf is dus uit zicht en de Nijmegenaren moeten zelfs nog oppassen dat FC Volendam ze niet inhaalt. De palingvissers hebben drie punten minder.

Consequenties zal het niet halen van de doelstelling waarschijnlijk niet hebben bij NEC. De ambitie om in de top vijf te eindigen lijkt er meer een van status en een bevestiging van de ontwikkeling van de club. Buiten het thuisvoordeel in de play-offs heb je er vrij weinig aan om bij de eerste vijf te eindigen. Geen enkele club buiten NEC spreekt die ambitie uit. Clubs als TOP Oss en Telstar hopen stiekem op de play-offs, alles daarboven gaat voor promotie. De top vijf als doelstelling bestaat buiten Nijmegen niet.

Dat de doelstelling weinig zegt, blijkt ook wel uit de clausule die in het contract van trainer Rogier Meijer stond. Bij deelname aan de play-offs zou de verbintenis automatisch verlengd worden. Normaal gesproken is een automatische verlenging met een dergelijke voorwaarde een beloning, maar Meijer heeft de daadwerkelijke doelstelling met NEC niet gehaald. Toch mocht hij voordat dat definitief was al een jaar door.

Kijkend naar de ranglijst is het niet meer dan terecht dat NEC niet bij de top vijf hoort. Meijer wimpelde de nederlaag tegen NAC af met de uitspraak dat ‘wanneer NEC een hoger niveau haalt, de ploeg best kan meekomen met het niveau van NAC’. De trainer zal er misschien niet bij hebben nagedacht dat NAC op vijftig procent speelde en aan een strafschop en een prachtige vrije trap genoeg had om te winnen in Nijmegen. Meijer was niet onder de indruk van NAC, maar Maurice Steijn zal voor zijn televisie ook niet van zijn stoel zijn gevallen van het spel van NEC.

Keer op keer lukt het NEC niet om een vuist te maken tegen de clubs uit de top vijf. Oké, bij NAC werd knap gewonnen met een gemankeerd team, maar de enige andere zege tegen die clubs was een zeer moeizame thuis tegen Go Ahead Eagles. Meijer mag dit aangerekend worden, want het is bij NEC niet alleen een gebrek aan kwaliteit waardoor het telkens misgaat tegen de bovenste ploegen.

De thuiswedstrijd tegen SC Cambuur was typerend. Trainer Henk de Jong ergerde zich aan het spel van NEC. Meijer had duidelijk als doel om koste wat kost geen schade op te lopen en liet NEC met knikkende knieën aan de wedstrijd beginnen, terwijl Cambuur de wedstrijd ervoor nog thuis verloor van FC Volendam. In beide ontmoetingen met De Graafschap liet NEC zich de kaas van het brood eten en zo zijn er nog wel meer voorbeelden, bijvoorbeeld op bezoek bij Almere en maandag tegen NAC. Clubs uit de top vijf hebben aan een zuchtje wind genoeg om NEC ten val te brengen. Geen wonder dat er bij de achterban van de club erg weinig vertrouwen is richting de play-offs, want juist dan komt NEC die clubs weer tegen.

Onderlinge stand top zes:

ClubDuels/puntenDoelsaldo
1. SC Cambuur9-18+13
2. Almere City10-16-5
3. De Graafschap10-150
4. Go Ahead Eagles9-121
5. NAC Breda9-10-1
6. NEC9-7-8

Laat de wedstrijd tegen NAC een nieuwe wake-upcall zijn voor NEC. Denk niet: “Deze wedstrijd moeten we snel vergeten.” Bekijk ze, keer op keer. Wellicht voelen de spelers dan net als de fans die wekelijks voor de televisie kijken de frustratie en de wraakgevoelens opborrelen. In de play-offs doen die resultaten er niet meer toe, maar je kan er wel lering uit trekken. Het is een cliché, maar in de play-offs kan van alles gebeuren. Dacht je dat FC Emmen en RKC in topvorm richting de play-offs gingen? Emmen verloor in 2017/18 nog in speelronde 34, 35 en 36, terwijl RKC in speelronde 37 nog niet eens zeker was van deelname. Alles kan, maar dan moet er in plaats van tandeloos met het mes tussen de tanden worden gespeeld. “Blijf vechten, hou ’t doel in ’t oog, al zit het soms niet glad!”

Foto’s: Rob Koppers