In de rubriek NEC goes international worden de archieven afgestoft op zoek naar bijzondere NEC-profvoetballers uit een bepaald land. Deze keer trekken we weer eens naar Zuid-Amerika, en wel naar Venezuela. Het land van de dictator Nicolas Maduro, rijk aan aardolie, en prachtige natuur rond de Orinoco delta. Ook een zeer invloedrijke NEC-speler van de afgelopen vijftien jaar komt uit Venezuela. Dan hebben we het natuurlijk over Christian Santos.

Santos werd op 24 maart 1988 geboren in Puerto Ordaz in het oosten van Venezuela, niet ver van de grens met Guyana. Toen Christian vijf jaar oud was verhuisde het gezin Santos naar Duitsland omdat zijn vader daar werk kreeg. Hij kwam in de jeugdopleiding terecht van Arminia Bielefeld, maar haalde daar niet de hoofdmacht. 

Hij vertrok in 2011 naar België en was bij KAS Eupen in twee seizoenen in de Belgische Tweede Klasse behoorlijk succesvol met 25 goals in 58 wedstrijden. Twee jaar later, in 2013, maakte Santos een stapje omhoog naar Waasland-Beveren dat toen in de Eerste Klasse speelde. Een knieblessure en de daaropvolgende operatie zetten hem echter het hele seizoen buitenspel en hij speelde geen enkele competitiewedstrijd voor deze club. 

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Stage

Santos kwam via een stage bij NEC terecht in de zomer van 2014 en zijn talent was snel ontdekt en hij kreeg een contract voor één seizoen. Het was het jaar in de Jupiler Leaugue waarin NEC met overmacht kampioen werd en na één jaar al terugkeerde naar de Eredivisie. Santos speelde als aanvallende middenvelder in een veel scorend NEC en kwam tot maar liefst 23 doelpunten, maar vijf minder dan spits en topscorer Sjoerd Ars. Santos maakte ook het enige doelpunt in de kampioenswedstrijd tegen Sparta op 3 april 2015.

Tekst gaat verder onder de video. De goal van Santos is te zien vanaf 43.35 minuten.

Na de promotie vertrok Sjoerd Ars bij NEC en werd Santos de aanvalsleider, en dat bleek hij ook goed te kunnen. Hij kwam tot zestien doelpunten in het seizoen 2015/2016. Een aantal dat deze eeuw alleen overtroffen is door Björn Vleminckx in het seizoen 2010/2011. Met recht één van de beste spitsen in het rood-groen-zwart van de afgelopen decennia.

Na twee goede seizoenen bij NEC was er veel belangstelling van andere clubs voor de fitte Santos. Hij vertrok naar Deportes Alavés in Spanje, en twee jaar later naar Deportiva La Coruna, echter bij beide clubs met weinig succes. Sinds 2020 is hij aan zwerftocht begonnen die hem bij clubs in Duitsland, Chili, Italië, Spanje en Venezuela heeft gebracht. Sinds enkele maanden vertoont Santos zijn kunsten bij Club Deportivo Arenteiro dat op het derde niveau in Spanje speelt. Het jammere voor Santos is dat hij nooit meer het niveau haalde van die twee mooie seizoenen bij NEC.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Omhaal

Bij elkaar maakte Santos dus in twee seizoenen 39 competitiedoelpunten. In 64 wedstrijden levert dat een moyenne op van 0,61 goals per duel, wat niet veel aanvallende middenvelders/spitsen hem kunnen nazeggen. Zonder twijfel is zijn omhaal, de 2-1 op 3 oktober 2015 tegen ADO Den Haag zijn mooiste goal in het NEC-shirt.

Foto’s: Rob Koppers