In de rubriek NEC goes international worden de archieven afgestoft op zoek naar bijzondere NEC-profvoetballers uit een bepaald land. In de vorige aflevering bespraken we Niedzelan en Randomski maar zij waren niet de enige Polen die voor NEC hebben gespeeld. Daarom vandaag deel 2 over Poolse voetballers in het rood-groen-zwart.
Wojciech Golla kwam in de zomer van 2015 transfervrij over van de Poolse club Pogoń Szczecin naar NEC. Hij speelde drie jaar in Nijmegen, waarvan twee jaar Eredivisie en één jaar Jupiler League. In die drie seizoenen was hij bijna altijd basisspeler en kwam hij tot 94 competitiewedstrijden. Als centrale verdediger vormde hij eerst een blok met Rens van Eijden en later met Dario Dumić.
Een opvallend feitje is dat Golla twee keer de rode kaart kreeg, maar beide keren onterecht. Op 10 april 2016 werd Golla van het veld gestuurd bij FC Utrecht – NEC. Twee dagen later werd de rode kaart echter geseponeerd. De tweede rode kaart kreeg de Pool in de 42e minuut van de heenwedstrijd van de nacompetitiefinale op 25 mei 2017 tegen NAC Breda. Er werd toen echter geëxperimenteerd met een VAR en deze draaide de rode kaart terug, omdat niet Golla de overtreding maakte maar zijn tegenstander Cyriel Dessers. Golla kwam daarmee in de geschiedenisboeken terecht als eerste teruggedraaide rode kaart in het Nederlandse profvoetbal. Ook opvallend: in beide situaties was arbiter Ed Janssen betrokken: in Utrecht als scheidsrechter, in Breda als VAR.
Na het seizoen 2017/2018 werd zijn contract niet verlengd en keerde Golla terug naar Polen om voor Slask Wroclaw te gaan spelen. Na vier jaar verliet hij deze club en ging in Hongarije bij de Puskas Academie FC spelen. Tot nu toe is het voor Golla bij één interland voor zijn land gebleven.
Spits
Wat minder succesvol dan Golla bij NEC was Krzysztof Bociek. De Pool had er al twee seizoenen in de Eredivisie bij respectievelijk Volendam en AZ op zitten toen hij in de zomer van 1997 naar Nijmegen kwam. In de daaropvolgende twee seizoenen kwam hij niet verder van 12 optredens in het rood-groen-zwart. Hij scoorde daarin eenmaal, wat niet heel veel is voor een spits. Na NEC vertrok hij naar FC Den Bosch waar hij in 2001 zijn carrière beëindigde.
Krakow
We sluiten af met Janusz Kowalik. Daarvoor moeten we wat verder terug in de tijd, want deze Pool vluchtte in de jaren ’60 van de vorige eeuw vanuit Polen naar de Verenigde Staten. In die tijd, tijdens de koude oorlog, leverde hem dat nog een schorsing op van de Poolse voetbalbond. In 1969 ging hij in Rotterdam bij Sparta spelen en daar was hij behoorlijk succesvol: 66 goals in 123 wedstrijden. In 1972 was hij zelfs tweede op de topscorerslijst achter de legendarische Johan Cruijff. Helaas kon hij die lijn bij NEC niet doortrekken, want in twee seizoenen scoorde hij slechts zes keer.
Na Nijmegen vertrok hij weer naar de Verenigde Staten waar in die tijd alleen een zomercompetitie was. Kowalik combineerde het spelen in de zomer bij de Chicago Sting met spelen voor MVV in de rest van het jaar. Na zijn tijd bij MVV bleef Kowalik in Limburg hangen en nu woont hij in Meerssen.