In de rubriek NEC goes international worden de archieven afgestoft op zoek naar bijzondere NEC-profvoetballers uit een bepaald land. Deze keer: Polen.

Andrzej Niedzielan kwam op 25-jarige leeftijd in de winterstop van het seizoen 2003/2004 voor één miljoen euro naar NEC. Hij kon ook naar PSV, Hertha BSC of Deportiva La Coruna, maar koos verrassend voor de Nijmeegse middenmoter. In drie-en-half seizoen kwam de linkspoot in 87 competitiewedstrijden tot twintig goals. Hij kwam in ieder geval met hoge verwachtingen naar NEC, wat ook wel blijkt uit de hoogte van de transfersom en viel meteen op met zijn zilverkleurige schoenen in een tijd dat dat nog niet zo gebruikelijk was. In zijn eerste wedstrijd in De Goffert tijdens een sneeuwwedstrijd tegen Feyenoord scoorde Niedzielan meteen. Op 18 januari 2006 was hij met een hattrick in zijn eentje verantwoordelijk voor de 1-3 winst bij Sparta.

Niedzelan kwam naar NEC onder andere vanwege toenmalige trainer Johan Neeskens. Ook met zijn opvolger Cees Lok kon hij het goed vinden. Met Mario Been had hij echter geen klik en ze lagen vaak met elkaar in de clinch. In 2007 ging hij enigszins roemloos terug naar Polen. 

Toch was Niedzelan in aanleg één van de beste NEC-spitsen van de afgelopen decennia. Niet voor niks had technisch directeur Louis van Gaal hem op zijn lijstje gezet als potentiële speler voor Ajax, maar Niedzelan had vaak last van blessures en was mentaal ook niet heel stabiel. Toch kwam hij tot negentien interlands voor Polen. Daarin scoorde hij vijf keer.

Anno 2023 gaat het goed met Niedzelan. Vanwege zijn Nederlandse connecties levert hij als analist op de Poolse televisie commentaar bij wedstrijden van Nederlandse clubs en Oranje. Hij heeft een voetbalacademie en handelt in onroerend goed. 

Veendam

Die televisie-interviews doet Niedzelan vaak met Arek Radomski samen, een Pool die vrijwel zijn hele carrière in Nederland speelde. Ook de voetbalacademie doen ze samen. Voordat Radomski bij NEC kwam, was hij al op zijn zeventiende bij SC Veendam begonnen, de club die inmiddels niet meer betaald voetbal speelt. SC Heerenveen pikte hem daar later op en hij kwam in acht seizoenen tot het respectabele aantal duels van 216. De Pool was daar ook aanvoerder. Hij vertrok naar Austria Wien en behaalde de nodige successen, waaronder de dubbel in 2006. In 2008 kwam de verdedigende middenvelder op 31-jarige leeftijd naar Nijmegen als opvolger van de vertrokken Krisztián Vadócz. Hij speelde onder meer de UEFA cupwedstrijden tegen Dinamo Boekarest, Dinamo Zagreb, Tottenham Hotspur en Hamburger SV, en kwam tot 41 Eredivisiewedstrijden in het rood-groen-zwart. Radomski was ook 30 keer Pools international, waaronder als basisspeler bij het WK van 2006 in Duitsland onder bondscoach Leo Beenhakker.

Zijn komst naar Veendam is overigens een mooie anekdote waard: waarom Veendam? Die plaats blijkt een stedenband te hebben met Gniezno in Polen, de geboorteplaats van Radomski. Een bakker uit Veendam, Eildert Kielman, bezocht die plaats regelmatig en hoorde over een talentvolle voetballer. Hij tipte de trainer van Veendam en na een stage was Radomski speler van Veendam.  Radomski ging inwonen bij de familie Kielman en hielp zelfs af en toen in de bakkerij.

Anno 2023 heeft Radomski dus een voetbalschool, is TV-analist, en scout ook voor NEC in Polen, hoewel dat tot nu toe nog geen tastbaar resultaat heeft opgeleverd. Als verdedigende middenvelder scoorde Radomski niet veel, maar deze goal tegen Vitesse op 19 oktober 2008 mag er zijn.

Foto: Orange Pictures