In de rubriek NEC goes international worden de archieven afgestoft op zoek naar bijzondere NEC-profvoetballers uit een bepaald land. Vandaag Noorwegen: het land van de superspits Erling Braut Haaland en onze nieuwe aanwinst Lars Olden Larsen. Is Larsen de eerste Noor in rood-groen-zwart, of zijn anderen hem voorgegaan?

Opmerkelijk genoeg is de oogst niet zo groot. Daar waar er de afgelopen decennia veel Denen en Zweden in Nijmegen zijn neergestreken, komen we bij Noorwegen niet verder dan twee spelers.

Van Manchester City naar NEC

Abdisalim Ibrahim werd in Somalië geboren en verhuisde op 7-jarige leeftijd naar Noorwegen. Op 16-jarige leeftijd ging hij naar Manchester City, maar kwam niet verder dan één wedstrijd in zowel de Premier League als de FA Cup. In 2011 werd hij voor één jaar verhuurd aan NEC.

De fysiek sterke middenvelder speelde acht competitiewedstrijden en scoorde één keer: uit bij FC Groningen op 3 december 2011 (3-3). Ibrahim moest het uiteindelijk doen met invalbeurten. De Noor was daar niet gelukkig mee, want daarvoor was hij niet uit Engeland gekomen. In maart 2012 liet hij de huurovereenkomst ontbinden en ging hij terug naar Manchester. 

Als een echte voetbalnomade speelde hij vervolgens in Griekenland, Cyprus, Letland, Italië en sloot zijn carrière af in Noorwegen. Ondanks vele jeugdinterlands voor het land kwam hij slechts tot twee interlands in de Noorse hoofdmacht. Het gevoel blijft hangen dat hij ondanks zijn talent toch niet alles uit zijn carrière heeft gehaald. Om hem niet te vergeten hier zijn enige goal voor NEC. 

Bekijk zijn doelpunt hier vanaf minuut 2.45.

Het was tevens de uitwedstrijd tegen FC Groningen die in ons geheugen gegrift staat vanwege Melvin Platje. De spits zette als invaller in de slotfase tot twee keer toe op identieke wijze NEC naast de thuisclub.

Erick Stock

Verder terug in de tijd komen we uit bij die andere Noor die voor NEC heeft gespeeld: Erick Stock. Net als Ibrahim vertrok Stock ook al jong uit Noorwegen. Hij kwam in het jeugdinternaat van PSV terecht, maar haalde het eerste daar net niet. Hij speelde tussen 1990 en 1996 als centrale verdediger zes seizoenen in Nijmegen (waarvan één in de jeugd) en kwam daarbij als prof tot 131 competitiewedstrijden. De eerste drie jaar nog in de eerste divisie, maar na de winst in de nacompetitie van seizoen 1993/94 speelde Stock ook nog twee jaar Eredivisie. 

Hij was erbij op die gedenkwaardige 20 maart 1994 toen in de halve finale van de beker NEC Ajax in De Meer versloeg met 1-2. Ook de bekerfinale tegen Feyenoord speelde hij. Kijk hier de tweede helft van die knotsgekke halve finale en je hoort Stock nog één keer langskomen.

Tekst gaat verder onder de video.

Heimwee

Na NEC verlaten te hebben keerde hij terug naar Noorwegen en tekende een driejarig contract bij Viking FC in Stavanger. Opmerkelijk genoeg had de Noor heimwee naar Nederland en keerde hij al na één jaar weer terug naar ons land. Hij speelde nog in totaal zeven seizoenen profvoetbal bij TOP Oss, Helmond Sport en VVV. Hij bouwde zijn carrière af bij de amateurs van VV Geldrop.

Vorig jaar werd Stock nog geïnterviewd voor het personeelsblad van zijn nieuwe werkgever Place for Bizz en daar zei hij dit over NEC: “Daar heb ik zes prachtige jaren gehad. Ik had een appartementje in Nijmegen. Het was de leukste tijd in mijn voetballoopbaan. Ik denk er nog graag aan terug.” 

Hoe zal het met Larsen gaan? Een sof zoals Ibrahim of het succesverhaal van Stock? We hopen natuurlijk het laatste.