In de rubriek NEC goes international worden de archieven afgestoft op zoek naar bijzondere NEC-profvoetballers uit een bepaald land. Vandaag het dunst bevolkte land van Europa: IJsland. We tellen vier spelers van het Noordelijke eiland die ooit voor NEC hebben gespeeld.

De meeste duels werden gespeeld door Victor Pálsson. De controlerende middenvelder had er al clubs in o.a. Denemarken, Engeland en de Verenigde Staten op zitten toen hij in 2012 op 21-jarige leeftijd door de New York Bulls werd verhuurd aan NEC. Pálsson was hard voor zichzelf en voor zijn omgeving. In maart 2014 werd hij na een onbesuisde charge op een ploeggenoot tijdens de training tijdelijk uit de selectie gezet. Enkele dagen later bekende de IJslander te kampen met depressies, en gaf aan dat hij zelfs aan zelfmoord had gedacht. Een verhaal dat je niet vaak hoort van nog actieve voetballers. Met medicatie en psychotherapie kwam hij er weer bovenop. 

Na de degradatie uit de Eredivisie aan het einde van het seizoen 2013/2014 vertrok Pálsson uit Nijmegen. Hij was tot 50 competitiewedstrijden gekomen waarin hij vier keer scoorde. Passend bij zijn speelstijl verzamelde hij ook tien gele en twee rode kaarten. 

Pálsson begon aan een zwerftocht die hem bracht bij clubs uit o.a. Zweden, Duitsland en Zwitserland. Sinds dit seizoen speelt hij in de Belgische hoofdklasse bij KAS Eupen waar hij een landgenoot trof: de voormalige topscorer van Heerenveen, Alfred Finnbogason. Pálsson kwam tot 36 interlands voor IJsland.

Hoewel de IJslandse ijzervreter dus maar tot vier doelpunten kwam is zijn eerste goal voor NEC, de gelijkmaker tegen PSV op 15 december 2012, wel een beauty.

Tekst gaat verder onder de video.

Penalty van Messi pakken

Hannes Halldórsson kwam als 31-jarige international in de zomer van 2015 naar NEC. Zijn start was indrukwekkend: in acht wedstrijden slechts acht tegendoelpunten waarvan vier ‘clean sheets’.

Halldórsson raakte echter op een training met het nationale team geblesseerd aan zijn schouder en was er vijf maanden uit. NEC haalde toen Brad Jones als zijn vervanger en die deed het zo goed dat Halldórsson op de bank moest plaats nemen. Dat zag hij niet zitten, want hij had speelminuten nodig om geselecteerd te worden voor het EK van 2016 in Frankrijk. Hij werd daarom verhuurd aan het Noorse FK Bodø/Glimt. Halldórsson haalde inderdaad het EK en werd de vaste doelman van het succesvolle IJslandse elftal dat de kwartfinale haalde. Daarna had de IJslandse keeper de clubs voor het uitkiezen en ging hij naar de Deense Randers FC. 

Hij keepte ook op het WK van 2018 in Rusland. In 2021 was het na 77 interlands genoeg voor Halldórsson en kondigde hij zijn afscheid aan. Zonder twijfel zijn “moment of fame” is het stoppen van een strafschop van Messi op het WK in Rusland.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Invallers

Minder succesvol dan de bovenste twee spelers waren Kristján Emilsson en Andri Baldursson. Emilsson werd weliswaar in Göteborg geboren maar heeft een IJslands paspoort. De aanvaller kwam tussen 2014-2016 tot veertien optredens in het rood-groen-zwart waarin hij twee keer scoorde. Hij was bijna altijd invaller, en maakte nooit de 90 minuten vol. In januari 2016 werd zijn contract ontbonden en stopte hij ook meteen als profvoetballer.

Baldursson kwam tot slechts elf competitie-optredens voor NEC in het seizoen 2022/2023. De verdedigende middenvelder die gehuurd was van Bologna verloor de concurrentiestrijd op het middenveld van Lasse Schöne en Dirk Proper. Dat Baldursson wel kon voetballen liet hij als basisspeler zien in de gedenkwaarde bekerwedstrijd vorig seizoen tegen Feyenoord: 4-4 eindstand, NEC verloor na strafschoppen. Toch was het niet genoeg voor NEC om de optie tot koop te lichten. Baldursson keerde terug naar Bologna en wordt dit seizoen verhuurd aan het Zweedse IF Elfsborg.

Foto’s: Rob Koppers en Orange Pictures