In de rubriek NEC goes international worden de archieven afgestoft op zoek naar bijzondere NEC-profvoetballers uit een bepaald land. Vandaag het land van de goulash en de wijncultuur: Hongarije.

Gábor Babos had er al vijf seizoenen Eredivisie opzitten toen hij in de zomer van 2005 naar NEC kwam. Daarvan waren de eerste vier behoorlijk succesvol geweest bij NAC Breda, maar na zijn droomtransfer naar Feyenoord leek het niveau daar voor hem wellicht iets te hoog gegrepen. Maar bij NEC groeide hij in maar liefst acht seizoenen uit tot een zeer betrouwbare keeper. 

Babos was erbij toen in 2008 Europees voetbal werd gehaald en zijn uitstekende seizoen leverde hem de titel op van Doelman van het Jaar in de Eredivisie. Hij keepte alle acht wedstrijden die NEC speelde in de toenmalige UEFA Cup (nu Europa League) in het seizoen 2008/2009.

Alleen het seizoen 2010/2011 zal voor hem een mindere periode zijn geweest. In dat jaar kreeg hij een rugblessure en werd zijn plek overgenomen door een jonge Jasper Cillessen. Die deed het zo goed dat Babos de rest van het seizoen op de bank moest plaatsnemen. Na het vertrek van Cillessen naar Ajax kreeg Babos zijn plek onder de lat weer terug. Hij maakte nog twee seizoenen vol voordat hij als reservekeeper terugkeerde bij NAC Breda.

22 januari 2012 is voor velen een bijzondere dag en voor Babos in het bijzonder. Het was (voorlopig) de laatste keer dat NEC in Arnhem de derby won, maar tevens de 500e wedstrijd in het betaalde voetbal voor de Hongaarse keeper. Babos vierde na afloop de overwinning met de supporters in het uitvak en stak daarbij een dikke sigaar op. 

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Stijlvol

Wat is de overeenkomst tussen bijv. Jasper Cillessen, Lasse Schöne en Krisztián Vadócz? Ook de laatstgenoemde kwam terug op het oude nest, al speelde de Hongaarse middenvelder in totaal maar twee seizoenen voor NEC: 2007/2008 en 2011/2012. Daartussen speelde hij in Spanje voor Osasuna. Ondanks de relatief korte tijd heeft Vadócz toch een onuitwisbare indruk achtergelaten op menig NEC-supporter. Hij was een stijlvolle, elegante middenvelder, die weliswaar niet zo vaak scoorde (drie competitiegoals) maar ook weinig overtredingen nodig had (twee gele kaarten in 56 competitieduels). Typisch zo’n speler die een trainer als eerste op het lijstje zet bij het maken van de opstelling. 

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Na zijn tweede periode in Nijmegen werd Vadócz een echte globetrotter. Hij speelde onder meer in Australië, Hong Kong en India. Hij is inmiddels 38 jaar maar speelt nog steeds, nu bij Central Español in Uruguay. Hoewel Vadócz dus niet veel scoorde bewaarde hij zijn mooiste doelpunt voor de derby thuis tegen Vitesse op 13 april 2008: hij maakte de 1-0 en kroonde zich daarmee tot matchwinnaar.

Bondscoach

De derde Hongaarse speler bij NEC was Zoltán Szélesi. Hij speelde slechts zestien competitiewedstrijden voor NEC in het seizoen 2011/2012. NEC was al in de zomer van 2011 bezig om de toen 29-jarige Hongaarse international aan te trekken, maar omdat zijn toenmalige club Ethnikos Olympiakos Volos FC in Griekenland betrokken was bij een corruptieschandaal werd de rechtervleugelverdediger niet vrijgegeven. Om die reden kon hij pas op 30 oktober 2011 debuteren voor NEC in de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht die met 3-1 gewonnen werd. 

Szélesi was een rechtsback die indien nodig ook als rechter centrale verdediger uit de voeten kon. Helaas voor hem werd zijn contract na één seizoen niet verlengd. Hij ging terug naar Hongarije en werd daar later trainer. Eind 2017 was hij nog even interim-bondscoach van dit land.

Nul goals

Dan als laatste Ádám Hrepka. Wie? De aanvaller werd in het seizoen 2007/2008 gehuurd van MTK Hungária FC maar kwam slechts tot zeven competitiewedstrijden waarvan zes keer als invaller. We hebben helaas geen doelpunten van hem mogen noteren. 

Zonder twijfel de minst succesvolle Hongaar bij NEC. Niet iedereen kan de status van Gábor Babos of Krisztián Vadócz bereiken.

Foto’s: Rob Koppers