In de rubriek NEC goes international worden de archieven afgestoft op zoek naar bijzondere NEC-profvoetballers uit een bepaald land. In deze editie La Douce France oftewel Frankrijk. Sinds dit seizoen zit Brayann Pereira bij de selectie maar welke Fransen gingen hem voor?

We beginnen achterin met Joris Delle. De doelman werd opgeleid door FC Metz, waar hij ook zijn debuut in het profvoetbal maakte. In 2012 vertrok hij naar OGC Nice, maar moest daar vooral als reservekeeper toekijken. Hij liet zich een jaar verhuren aan Cercle Brugge en vertrok daarna naar RC Lens dat in de Ligue 2 speelde. 

In de zomer van 2016 meldde NEC zich voor hem, omdat het een opvolger zocht voor Hannes Halldorsson. De IJslander had net een succesvol WK achter de rug had en vlak voor de competitiestart vertrok uit Nijmegen. Delle stond er meteen en bleef de rest van het seizoen de vaste keeper. Hij kon echter niet voorkómen dat NEC naar de Eerste Divisie degradeerde. 

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

In dat tweede seizoen bij NEC verloor Delle in eerste instantie de concurrentiestrijd van Joshua Smits, maar knokte hij zich toch terug in het elftal. Vlak voor het einde van de competitie werd Delle gepasseerd ten gunste van Marco van Duin en kwam er een einde aan Delle’s periode in Nijmegen. Hij vertrok naar Feyenoord en speelde later nog in Zuid-Afrika bij Orlando Pirates en in België bij KV Kortrijk, echter altijd als reservekeeper. De 66 wedstrijden die hij voor NEC keepte zijn het hoogste aantal dat hij tot nu toe bij één club in het doel stond.

Linksback

Rémy Amieux werd door FC Eindhoven in 2009 uit Frankrijk gehaald en een jaar later trok NEC hem aan. In Nijmegen tekende hij een driejarig contract dat hij ook netjes uitdiende. Omdat Kevin Conboy toen een vaste waarde was geworden op zijn positie werd het in 2013 tijd voor Amieux om te vertrekken. Bij RKC en NAC speelde Amieux nog in de Eredivisie waarna hij terugkeerde naar Frankrijk waar hij nog twee jaar in de Ligue 2 bij Red Star Paris speelde. Hij bouwde zijn loopbaan af op lager amateurniveau en stopte in 2022.

We herinneren Amieux als een agressieve, gedrongen linksachter die graag mee op kwam. Dat deed hij heel goed op 3 februari 2013 toen hij de 1-0 tegen Vitesse scoorde.

Bekijk het doelpunt van Amieux vanaf 0.051 minuten in onderstaand filmpje.

Aanvallers

Kevin Mayi was een talentvolle aanvaller die de jeugdopleiding had doorlopen bij Saint Etienne. De voormalig jeugdinternational van Frankrijk kwam op 23-jarige leeftijd in 2016 met hoge verwachtingen naar NEC. De rappe spits kwam in 26 optredens in de Eredivisie tot vier doelpunten, waarvan twee in de uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles die in 2-2 eindigde. Na het jaar in Nijmegen keerde hij terug naar Frankrijk waar hij in drie seizoenen bij Stade Brestois in 41 wedstrijden toch ook maar twee keer het net vond. De volgende vier jaar speelde Mayi in Turkije en recent tekende hij een contract bij FK Lokomotiv Sofia in Bulgarije. Sinds 2022 is hij international voor Gabon en heeft inmiddels twee interlands gespeeld.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Slechts één seizoen speelde Steeven Langil voor NEC. De toen 29-jarige aanvaller kwam transfervrij over van Legia Warschau. De op Martinique geboren Langil had er toen al een lange reis op zitten die was begonnen in de jeugd bij Nimes. Via Auxerre en diverse andere Franse en Belgische clubs was hij dus in Polen beland. Hier speelde hij met Legia Warschau zelfs nog Champions League, maar medio 2017 werd zijn contract niet verlengd.

Bij NEC kwam hij tot 27 competitiewedstrijden in de Eerste Divisie en wist daarin vijf keer te scoren. Hier zat ook een hattrick bij tegen FC Dordrecht op 1 december 2017, een wedstrijd die NEC met 6-0 won. Twee van de drie goals waren overigens wel uit een strafschop.

Langil was een snelle, beweeglijke vleugelaanvaller met veel dreiging in zijn spel. Helaas werd zijn verblijf in Nijmegen geen doorslaand succes en na één seizoen trok de Fransman weer de deur achter zich dicht. Hij vertrok vervolgens naar Thailand waar hij nu nog steeds actief is in de Thai League 1.

Dé wedstrijd van Langil bij NEC was dus die 6-0 tegen FC Dordrecht op een mistige 1 december 2017.

Foto’s: Rob Koppers