In de rubriek NEC goes international worden de archieven afgestoft op zoek naar bijzondere NEC-profvoetballers uit een bepaald land. We waren al eens in Afrika toen we Congo bespraken. Nu is het de beurt aan buurland Burundi.

Saïdi Ntibazonkiza heeft de twijfelachtige eer van een NEC-speler met de moeilijkste achternaam om uit te spreken. Stadionspeaker Gerry van Campen zal daar alles vanaf weten. Daarom noemt iedereen hem Saïdi. In 2005 kwam hij als 18-jarige asielzoeker naar Nederland uit het door burgeroorlogen geteisterde Burundi. Hij kwam in een AZC terecht dat toevallig in de buurt van Nijmegen lag. Hij vroeg of hij een keer met de jeugd van NEC mocht meetrainen en daar werd meteen zijn talent herkend. In 2006 kreeg hij een verblijfsvergunning en kon hij ook een profcontract tekenen bij NEC. 

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

In vier seizoenen Eredivisie kwam Saïdi tot 63 competitiewedstrijden waarin hij tien keer scoorde. In 2010 vertrok hij naar Polen om via Turkije, Frankrijk en Kazachstan weer terug te keren naar Afrika. Sinds januari 2023 speelt hij voor Simba SC in Tanzania. De 1.70m kleine Saïdi was een rappe, doelgerichte vleugelaanvaller die – mits in vorm – een verdediger nachtmerries kon bezorgen. Een type Jonathan Okita zeg maar. Een alles-of-niets voetballer. 

Contractsituatie

Onnavolgbaar was hij soms ook buiten het veld. In de zomer van 2009 speelde zich een ware klucht af rond de Burundees. NEC verwachtte hem op de training bij de voorbereiding van het nieuwe seizoen, maar Saïdi beweerde geen contract te hebben getekend. Inmiddels was hij zelf naar Oostenrijk vertrokken om te gaan trainen bij Red Bull Salzburg. Hij verwachtte in dat land eerder herenigd te kunnen worden met zijn vrouw en dochter dan in Nederland. Ook eiste hij een salarisverhoging van NEC. Uiteindelijk kwam het weer goed, betuigde Saïdi spijt voor zijn gedrag en keerde in oktober weer terug bij de selectie. 

De man met de moeilijke achternaam bezorgde in Nederland dus zowel verdedigers als commentatoren slapeloze nachten. Saïdi is tot nu toe de enige Burundees die het rood-groen-zwart om zijn schouders droeg. In 2010 maakte hij de gelijkmaker thuis in de Gelderse Derby. Door een doelpunt van Ramon Zomer werd de strijd met Vitesse toen gewonnen met 2-1.

Bekijk de goal van Saïdi Ntibazonkiza vanaf 0.45 minuten hieronder.

Foto: Rob Koppers