In de rubriek ‘NEC goes international’ worden de archieven afgestoft op zoek naar bijzondere NEC-profvoetballers uit een bepaald land. We trappen af dichtbij huis: in België. De bekendste Belg in het NEC-shirt is natuurlijk De stier uit Puurs, maar daarover later meer.

De eerste Belg

Wat als eerste opvalt, is dat op één speler na alle Belgen pas vanaf 2000 de clubkleuren van NEC verdedigden. In de 46 jaar daarvoor dus bijna niet, wat waarschijnlijk representatief is voor alle Nederlandse clubs. Maar NEC had in 1969 wel degelijk al een Belg in de gelederen, al moet daar wel een kanttekening bij worden geplaatst. Dimitri Davidovich was in zijn tijd bij NEC nog een Serviër, maar kreeg daarna de Belgische nationaliteit.

Dimitrije ‘Dimitri’ Davidovic werd geboren op 21 mei 1944 in Aleksandrovac, in het toenmalige Joegoslavië dat door de Duitsers bezet was. Hij begon zijn carrière bij FK Partizan (ook wel Partizan Belgrado genoemd), vertrok naar de Verenigde Staten en streek in 1969 in Nijmegen neer. Hij speelde daar twee seizoenen en werd aanvoerder, waarna hij vertrok naar SK Lierse en daar de Belgische nationaliteit kreeg. Na zijn actieve voetbalcarrière was hij nog een tamelijk succesvolle trainer bij onder andere Royal Antwerp FC.

De vergeten Belg

Hoewel niemand kan tippen aan het scoringspercentage van Björn Vleminckx, deed Bart van den Eede het als huurling van NAC Breda in anderhalf seizoen (2005-2006) met 5 doelpunten in 20 wedstrijden ook niet slecht. De verwachtingen waren dan ook hoog, want met name bij FC Den Bosch (topscorer in 2001 & 2002) had Van den Eede het met 37 doelpunten in 65 wedstrijden uitzonderlijk goed gedaan. Bij NEC kwam hij ondanks zijn harde werken mede door blessures niet helemaal uit de verf. Hij keerde in 2006 terug naar zijn geboorteland toen ook zijn contract bij NAC Breda niet werd verlengd. In 2010 sloot hij zijn profcarrière af bij FC Eindhoven op 33-jarige leeftijd.

Naam1e seizoenWedstrijdenGoals
Anthony Limbombe20146521
Bjorn Vleminckx20096331
Pieter Collen2000422
Dimitri Davidovic1969385
Leroy Labylle2018370

De favoriete Belg

Hoewel Anthony Limbombe tot twee meer competitiewedstrijden komt dan Björn Vleminckx, zullen weinig supporters het oneens zijn dat de laatstgenoemde de meest memorabele Belg is die het rood-groen-zwart gedragen heeft. Niet alleen zijn doelpunten pleiten daarvoor, ook het feit dat hij een van de twee NEC-voetballers is die ooit is gekroond als topscorer in de Eredivisie (huiskamervraag: wie was die andere?). 2010-2011 was hét seizoen voor Björn Vleminckx en met zijn 23 doelpunten verdiende hij een toptransfer naar Club Brugge, nog steeds de op-een-na meest lucratieve uitgaande transfer van een NEC-speler (€3,3 miljoen).

Vleminckx moest het van zijn harde werken hebben, een natuurtalent was het niet. Maar hij schoot en kopte van alle kanten op de goal en met enige regelmaat vlogen ze er nog in ook. In die jaren liep Patrick Kluivert ook enige tijd rond op de Eendracht en zo te merken was Vleminckx een goede leerling. Twee specifieke doelpunten zijn absolute kenmerken voor de speler Björn Vleminckx.

In een uitwedstrijd tegen Willem II dacht Lasse Schöne al gescoord te hebben toen de Belg opeens opdook en vlak voor de doellijn de bal nog een zetje gaf. Totaal onnodig, want de bal was er sowieso wel in gegaan. Of Schöne het Vleminckx kwalijk nam dat zijn goal was gestolen door de Belg? Kijk en oordeel zelf. Het tekende in ieder geval de ijdelheid van de spits.

Het andere moment vond plaats op 1 mei 2011 in de laatste wedstrijd van het seizoen, thuis tegen Roda JC. Er stond niks meer op het spel, behalve dan de topscorerstitel. In een onderling duel vochten Vleminckx en Mats Junker uit wie er met de troffee aan de haal ging. Door zijn vier doelpunten in die wedstrijd lukte hem dat ook nog. De 2e goal was een teken dat hij goed in de groep lag: John Goossens speelde zich vrij voor de keeper en met zijn linker zou het een koud kunstje zijn geweest om te scoren, maar hij gaf liever de assist aan de Belg. De Magnum-fles champagne die Vleminckx van de KNVB als topscorer dat seizoen kreeg werd dan ook gedeeld met zijn teamgenoten.