Na een week zonder voetbal in de Nederlandse stadions begint zaterdag de 21e speelronde van de eredivisie. NEC speelt om 20.00 in het MAC3PARK stadion de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle. De Zwollenaren dragen nog altijd de rode lantaarn van de competitie, maar ondanks dat gegeven moet NEC zeker uitkijken.

PEC begon het seizoen dramatisch met twee punten na negen speelrondes. In de tiende eredivisiewedstrijd konden de blauwvingers voor het eerst drie punten bijschrijven na een overwinning op Heracles Almelo (1-0). Ondanks dat ging het daarna niet veel beter. Trainer Art Langeler hield de eer aan zichzelf en stapte op.

Zijn vervanger Dirk Schreuder werd kort daarna aangesteld en zeker sinds de winterstop gaat het een stuk beter bij de club uit Overijssel. De Zwollenaren wisten de laatste twee eredivisieduels te winnen en behaalden daarmee nu al evenveel punten in de tweede seizoenshelft als in de eerste. Tussen die twee winstpartijen door werd er wel van NAC verloren in de KNVB beker.

Historie

Ondanks de winst op PEC Zwolle eerder dit seizoen, leunen de onderlinge resultaten niet naar NEC toe. Sinds 2012 wisten de Nijmegenaren maar twee keer te winnen van de blauwwitten. Een van deze overwinningen was dus in de tweede speelronde van dit seizoen. Ali Akman en Jonathan Okita zorgde voor de doelpunten op een uiterst sfeervolle avond in de Goffert (0-2).

De laatste keer dat NEC drie punten pakte in dit duel was alweer op 1 september 2012. Toen werd PEC in eigen huis aan de kant gezet door NEC na onder andere twee rake penalty’s van Ryan Koolwijk en doelpunten van Evander Sno en Melvin Platje (0-4).

Verder bestaat de historie tussen NEC en PEC Zwolle dus voornamelijk uit gelijke spelen en winstpartijen voor de Zwollenaren. Bij een uitwedstrijd in Overijssel zullen de gedachten van menig NEC-supporter teruggaan naar 26 maart 2014. De ploegen troffen elkaar in de halve finale van de KNVB beker. Door een blunder van doelman Dennis Gentenaar won de thuisploeg met 2-1 en haalde het de finale die het uiteindelijk zelfs zou winnen van Ajax. Voor iedereen die NEC een warm hart toedraagt doet die wedstrijd nog altijd pijn.

NEC is dus absoluut gewaarschuwd voor PEC Zwolle aankomende zaterdag. De thuisploeg kan bij winst over Sparta en Fortuna heen gaan. NEC kan bij een zege op 29 punten komen en daarmee keurig in de middenmoot blijven bivakkeren.

Foto: Rob Koppers