Aanstaande zondag staat voor NEC de tweede uitwedstrijd van het seizoen op het programma. Nadat de Nijmegenaren anderhalve week geleden op bezoek bij Ajax hard onderuit gingen, reist de ploeg dit weekend af naar Almelo. Heracles, dat in de afgelopen twee wedstrijden één puntje behaalde,is gastheer in het Erve Asito-Stadion. ForzaNEC dook de geschiedenisboeken in en één ding is zeker: NEC moet zondag 90 minuten geconcentreerd zijn. Heracles heeft er een handje van het NEC in de slotfase moeilijk te maken.

Lastig laatste kwartier
De laatste keer dat beide teams tegenover elkaar stonden was in seizoen 2016/2017, het jaar dat NEC degradeerde. In het Goffertstadion werd met 3-1 gewonnen van de Heraclieden. Na een vroege achterstand draaide NEC nog voor rust de stand om. Eerder dat seizoen verloor NEC in Almelo met 2-0, mede door een doelpunt van Samuel Armenteros in de slotfase. Dat was niet de eerste keer dat NEC het in de slotfase aflegde tegen Heracles. Dat kwaaltje begon al in het seizoen 2008/2009, toen Everton voor Heracles twee minuten voor tijd een punt stal.

Het zou uiteindelijk nog zes keer gebeuren dat Heracles in het laatste kwartier trefzeker was en zo punten afsnoepte van NEC. De meest pijnlijke was misschien wel de editie van seizoen 2013/2014. NEC leek lang op weg naar een broodnodige overwinning in de strijd tegen degradatie, maar in de allerlaatste minuut kopte Matthew Amoah het tiental Heraclieden naar de overwinning. NEC is dus gewaarschuwd dat het aanstaande zondag ook het laatste kwartier scherp blijft.

Weinig onderling verkeer tussen spelers
In de afgelopen jaren zijn er slechts een handjevol voetballers geweest die voor zowel NEC als Heracles Almelo hebben gespeeld. De meest recente overgang van Almelo naar Nijmegen was die van Brahim Darri. De vlugge buitenspeler werd met veel verwachtingen binnengehaald, maar kon deze nooit waarmaken. Ondanks vier goals in vijftien wedstrijden werd hij in de winter van seizoen 2018/2019 teruggezet naar het tweede team, om niet veel later verhuurd te worden aan FC Den Bosch. De twee meest succesvolle spelers die voor beide teams hebben gespeeld zijn zonder twijfel Bas Sibum en Ramon Zomer. Beide waren basisspeler in Nijmegen in het gouden jaar 2008 waarin NEC met succes actief was in Europa. Allebei de spelers kwamen in 2014 in Almelo terecht waar zij allebei hun profcarrière afsloten. Enkele andere spelers die voor beide clubs uitkwamen waren Milano Koenders en Geoffrey Castillion.

Brahim Darri in actie voor NEC nadat hij overkwam van Heracles Almelo

De oudere supporter zal zich Manuel Sanchez Torres nog wel herinneren. Ook de geboren Spanjaard sloot zijn loopbaan als profvoetballer af bij Heracles Almelo, toentertijd nog SC Heracles’74. In seizoen 1992/1993 speelde de rechtsbuiten twaalf wedstrijden scoorde daarin tweemaal. Heracles-NEC start zondag om 14:30 in Erve Asito.

Foto’s: Rob Koppers