NEC heeft zaterdagavond met 0-2 weten te winnen van AZ. In Alkmaar zorgde Ryan Koolwijk al vroeg in de wedstrijd voor de marge van twee doelpunten. Nadat hij een vrije trap scoorde, kreeg hij binnen drie minuten de kans op de tweede goal middels een strafschop. Hij faalde niet vanaf elf meter en bepaalde hiermee al in de zeventiende minuut de uitslag: 0-2.

NEC kon wel een overwinning gebruiken. Na remises tegen ADO Den Haag, VVV-Venlo en Willem II en tussendoor nog een 5-1 nederlaag tegen Feyenoord, waren drie punten zeer welkom in Nijmegen. Tegenstander AZ is dan niet de ploeg waar je graag tegen wilt spelen. Ondanks het verzwakte basisteam is het nog steeds een te vrezen tegenstander. Twee weken geleden verloor het met 3-1 van FC Twente. Bij een 1-0 achterstand kregen Maher en Altidore een rode kaart en kon Twente uitlopen. Tot die tijd voetbalde AZ goed mee.

De ploeg van Alex Pastoor startte gretig aan de wedstrijd. Binnen vier minuten zorgde Ryan Koolwijk voor de eerste kans voor NEC, maar zijn schot van afstand belandde naast het doel. In de daarop volgende minuten probeerden beiden ploegen gevaarlijk te worden middels vrije trappen. Na een kwartier scoorde NEC hiermee de openingstreffer. Koolwijk gaf de bal niet voor aan zijn ploeggenoten, maar schoot de bal in de hoek en verrasde hiermee AZ-doelman Esteban: 0-1.
 
Een minuut later kreeg NEC de kans om de voorsprong uit te breiden. Leroy George werd in het strafschopgebied onderuit gehaald door Etienne Reijnen en scheidsrechter Higler legde de bal op de stip. Koolwijk faalde niet vanaf elf meter: 0-2. Een uistekende openingsfase van de Nijmeegse equipe. Na de tweede goal werd het spel van NEC er zeker niet slechter op. De ploeg probeerde vooral op de helft van de tegenstander te spelen. Even later kwam er een grote kans op de 0-3. Een geplaatst schot van Navarone Foor belandde op de paal en George was niet in staat de bal in het doel te koppen. Zonder iets weg te geven ging NEC rusten met een 0-2 voorsprong op zak.

AZ kwam na rust fitter uit de kleedkamer en probeerde meer druk te zetten op de ploeg van Pastoor. Foor wist opnieuw gevaarlijk te worden met een geplaatst schot, maar de bal vloog net naast het doel. In het eerste kwartier na de rust was AZ vooral de betere ploeg, maar NEC wist zich goed stand te houden en kon hierna ook zelf meer initiatief nemen. AZ-trainer Gertjan Verbeek nam meer risico door Rosheuvel en Ortiz in te brengen. Het niveau van de wedstrijd was in de eerste helft toch wel energieker.

In het laatste kwartier ging AZ, met de twee verse krachten, nogmaals op jacht naar de aansluitingstreffer. Tot echte uitgelezen kansen leidde dit echter niet. Doelpuntmaker Koolwijk verliet het veld voor Geert Arend Roorda, waardoor speelminuten voor Evander Sno in deze wedstrijd werden uitgesloten. Twee minuten voor tijd kreeg Melvin Platje een grote kans op de 0-3. Hij kon op een leeg doel af na een misverstand tussen Esteban en Donny Gorter. De spits schoot de bal echter teleurstellend in het zijnet. Hiermee eindigde de wedstrijd in een 0-2 winst voor de Nijmegenaren.

Volgende week gaat NEC weer een poging wagen om voor het eerst dit seizoen een thuisoverwinning te behalen. Roda JC is in het Goffertstadion de tegenstander. De wedstrijd op zaterdagavond begint om 19:45 uur.
 
Wedstrijdverloop:
15’ 0-1: Koolwijk.
17’ 0-2: Koolwijk (strafschop).

Opstellingen:
AZ: Esteban; Marcellis, Reijnen (67’ Ortiz), Viergever, Gorter; Henriksen, Berghuis, Elm; Beerens (67’ Rosheuvel), Boymans (80’ Messaoud), Gudmundsson.

NEC: Babos; Breuer, Van Eijden, Cmovs, Conboy; Koolwijk (81’ Roorda), Foor, Pálsson; George (59’ Van der Velden), Ten Voorde (73’ Platje), Rieks.