De discutabele beslissing om de gestopte penalty van Jasper Cillessen tegen RKC Waalwijk over te laten nemen houdt gemoederen bezig. Echter overweegt NEC geen verdere stappen te ondernemen zoals het overspelen van de wedstrijd.

In België moet een wedstrijd overgespeeld worden voor een soortgelijk geval. Bij het duel tussen Anderlecht en KRC Genk werd een penalty gemist door Genk, maar scoorde ze wel uit de rebound. Die werd ook afgekeurd wegens te vroeg zou inlopen. Het was de arbitrage, inclusief de VAR, echter ontgaan dat ook spelers van Anderlecht te vroeg waren ingelopen. Genk stapte vervolgens de ‘Disciplinaire Raad’ van het Belgische voetbal en die oordeelde dat de spelregels niet goed zijn toegepast en dat de invloed van die fout dusdanig groot was, dat de wedstrijd opnieuw gespeeld moet worden.

Overspelen ja of nee?

De KNVB heeft laten weten dat de penalty ten onrechte opnieuw moest worden genomen. De redding van Cillessen had dus moeten blijven staan, maar dat zet NEC niet aan tot Belgische praktijken. Zo laat een woordvoerder van NEC weten: “In België hebben ze een ander orgaan dat zich over dit soort zaken buigt, in Nederland hebben we dat niet en moet het via een rechter. We willen de focus op het voetbal houden en met elkaar beter worden. We ondernemen dus geen vervolgstappen. We denken wel dat verdere specialisatie in veld- en/of videowerk, door de diversiteit en interpretatie van de spelregels, benodigd is om dergelijke situaties in de toekomst te voorkomen.” En daarmee is dan ook de kous af. Het hoofdstuk ‘RKC – NEC’ is bij deze afgesloten.

Foto: Orange pictures