NEC heeft vrijdagavond met 4-0 verloren van FC Twente. In de Grolsch Veste waren de Tukkers van begin tot eind veel te sterk voor de Nijmegenaren. Door de nederlaag lijken de play-offs nu echt buiten zicht voor de ploeg van Rogier Meijer. Daarnaast verloor NEC sinds de seizoensopener tegen Ajax in 2021 niet meer met zulke grote cijfers.

Voorafgaand aan het duel werd er in de Grolsch Veste één minuut stilte gehouden voor de op 48-jarige leeftijd overleden Youri Petrov. Hij speelde vijf seizoenen voor de Tukkers. Daarna was het ook gelijk gedaan met de stilte, want de wedstrijd ging voortvarend van start. Nog voordat de klok de minuut aantikte kreeg Lasse Schöne al een dot van een kans. Helaas schoot hij naast. Daarna was het echter Twente wat de touwtjes in handen nam. Zij voetbalden zich makkelijk naar het doel van NEC toe en dit resulteerde dan ook in veel kansen. Zo moest Jasper Cillessen een aantal keer knap redden. Al bracht hij zichzelf ook weer in de problemen. De Groesbeekse keeper wachtte iets te lang met het wegschieten van de bal. Toen hij dat wel deed ging de bal bijna via een Twente speler in het doel.

NEC kreeg eigenlijk totaal geen grip meer op de Tukkers en het was wachten op de openingstreffer van de thuisploeg. Die kwam in de 38e minuut. Virgil Misidjan kwam er met een mooie actie langs aan de linkerkant en gaf een voorzet op Vaclav Cerny. Die stond helemaal vrij en kopte de bal langs Cillessen.

Tweede helft

De tweede helft verliep eigenlijk niet anders dan de eerste. Twente was de bovenliggende partij en Rogier Meijer had genoeg gezien. Hij voerde een dubbele wissel door. Gelijk na die wissel ging het echter mis. Een gevaarlijke vrije trap van NEC veranderde in een razendsnelle counter van de thuisploeg. Cerny kreeg de bal op het middenveld aangespeeld en gaf een wereldpass op Misidjan, die oog in oog met Cillessen niet faalde. Tijdens het vieren van het doelpunt gooide een supporter van Twente een beker op het veld, waardoor scheidsrechter Makkelie iedereen naar de kant haalde.

Na de onderbreking veranderde het spelbeeld niet. Twente had de volledige controle over de wedstrijd en NEC was niet bij machte om er iets tegenin te brengen. Met nog ongeveer een kwartier te gaan scoorde Misidjan zijn tweede van de avond. Vanaf randje zestien krulde de vleugelspeler de bal via de binnenkant van de paal knap binnen. De VAR ging nog even kijken naar dit doelpunt, aangezien invaller Ricky van Wolfswinkel de bal misschien met zijn arm getoucheerd had. Zijn reactie na het toekennen van de goal was veelzeggend en deed vermoeden dat hij wel degelijk de bal geraakt had, maar de goal stond.

Niet veel later mocht de spits de armen in de lucht steken. Een vrije trap van Cerny werd door Van Wolfswinkel van dichtbij binnengewerkt. Net zoals bij de openingstreffer stond de Twente-speler helemaal vrij en hij zette de eindstand op het bord: 4-0. Door de nederlaag lijkt NEC geen kans meer te maken op de play-offs voor Europees voetbal. De Nijmegenaren spelen nog thuis tegen AZ en sluiten het seizoen af met een uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard. Daarin moet NEC een achterstand van drie punten goedmaken op concurrenten SC Heerenveen en RKC.

In het kort

Scoreverloop:
38′ 1-0, Cerny
61′ 2-0, Misidjan
76′ 3-0, Misidjan
83′ 4-0, Van Wolfswinkel

Geel: Tannane (NEC) Pröpper, Ugalde (FC Twente)

Opstelling NEC: Cillessen; Van Rooij, Márquez, Sandler, El Karouani; Schöne, Tannane, Proper; Tavsan (60′ Kramer), Dimata (83′ Bruijn), Mattsson (60′ Marques).

Opstelling FC Twente: Unnerstall; Brenet, Pleguezuelo, Pröpper, Smal; Zerrouki (81′ Brama), Vlap (69′ Steijn), Sadílek (81′ Kjolo); Cerny (90′ Cleonise), Ugalde (69′ Van Wolfswinkel), Misidjan.

Scheidsrechter: Danny Makkelie

Foto: Orange Pictures