Een groep NEC-supporters komt in actie om de Stichting ALS Nederland te steunen. De fans hebben een doneeractie opgestart om geld in te zamelen voor onderzoek naar de spierziekte.

ALS (amyotrofische laterale sclerose) is een neuromusculaire aandoening, een aandoening die leidt tot het onvoldoende of niet functioneren van de spieren. ALS is progressief van aard, dat betekent dat iemand met deze ziekte steeds verder achteruitgaat. In vijf tot tien procent van de gevallen is sprake van een erfelijke vorm van ALS.

De ziekte veroorzaakt meestal geen pijn en tast het verstand niet aan. Ook blijven de zintuigen (gevoel, smaak, gezicht, reuk en gehoor) meestal intact, de werking van darmen en blaas ook. De seksuele functies blijven lang behouden. Wel worden uiteindelijk alle spieren, behalve de hartspier, aangedaan.

Wat gebeurt er bij ALS?
Spieren zorgen voor beweging. Via de zenuwen krijgen ze een "signaal" van de hersenen. Bij ALS is er iets mis met de zenuwbanen die de verbinding vormen tussen hersenen en spieren. De cellen van deze zenuwbanen vallen geleidelijk uit en geven geen signalen meer door aan de spieren met als gevolg dat deze niet meer (kunnen) functioneren. Het is nog niet bekend hoe de ziekte ontstaat.
 
Stichting ALS
Stichting ALS Nederland is in Nederland de belangrijkste financier van wetenschappelijk onderzoek naar ALS. ALS is een dodelijke zenuw- spierziekte. Nederland telt c.a. 1.500 patiënten. Jaarlijks overlijden er 500 mensen aan de gevolgen van de ziekte, maar er komen ook 500 nieuwe diagnoses bij. De gemiddelde levensverwachting is 3 tot 5 jaar na de eerste verschijnselen. Hoop op een toekomst is niet, want er is nog geen effectieve behandeling gevonden.

ForzaNEC steunt de actie uiteraard. Via deze link kom je op de pagina om te doneren.

Foto: Rob Koppers