De wedstrijd van de eeuw. Althans, dat moet het worden. En dan in positieve zin. NEC móet een overwinning boeken op Excelsior om zicht te houden op weer een jaar Eredivisie. Het gat met de veilige vijftiende plek bedraagt ‘maar’ twee punten. Het cruciale duel staat onder leiding van Bjorn Kuipers en begint zaterdagavnod om 18.30 uur. Opvallend genoeg floot de Oldenzaler woensdag nog FC Barcelona – Juventus in de Champions League.

Deceptie
Deceptie naar deceptie krijgen de Nijmegenaren te verwerken. Is het niet dat NEC op het veld van het kastje naar de muur wordt gespeeld, dan gebeurt dat wel op de (sociale) media. Onenigheid op bestuurlijk niveau, welletjes nietes spelletjes over gecreëerde posters, trainer Hyballa die overal voor wordt uitgemaakt en zo kan ik nog wel even doorgaan. Alles wat verkeerd kan gaan, gaat verkeerd. Het is aan NEC de taak om de mouwen zaterdagavond op te stroken en 95 minuten de longen uit je lijf te rennen. Bij een nederlaag lijkt het haast onmogelijk om nog te overleven. Vorige week werd kansloos met 3-0 verloren op bezoek bij FC Twente. De elfde nederlaag in twaalf wedstrijden voor de Nijmegenaren.

Alles of niets
Met nog drie duels te gaan deze jaargang bivakkeren NEC op dit moment op de zeventiende plaats op de ranglijst. Alleen Go Ahead Eagles staat nog lager dan NEC. De Deventer ploeg heeft 23 schamele punten. Om niet rechtstreeks te degraderen móet NEC morgenavond winnen. Go Ahead Eagles treft in de eigen Adelaarshorst namelijk FC Groningen. Geen onmogelijke opgave voor de Overijsselse ploeg. Het spel van NEC is de afgelopen weken niet om naar huis te schrijven. De ploeg lijkt het vertrouwen dat er in de eerste seizoenshelft was volledig te zijn verloren. De spelers lijken verstijfd te staan van de zenuwen, want bij de geringste tegenslag gaan de koppies al hangen. Daar doet leeftijd niks aan af. Dat heeft puur te maken met onder andere intrinsieke motivatie.

Zoals gezegd hebben de Nijmegenaren nog 270 minuten om de Nijmeegse eer hoog te houden. 270 minuten om te laten zien wat wij als supporters er allemaal voor doen, wat wij over hebben voor het rood-groen-zwart. Hopelijk dringt dit eindelijk door bij de spelers, want zo’n wanvertoning als tegen FC Twente lijkt het boycotten waard.

Foto: Rob Koppers