NEC heeft zondagmiddag gewonnen van aartsrivaal Vitesse. In een wedstrijd vol strijd en sfeer zegevierden de Nijmegenaren met 2-1. NEC domineerde in de eerste helft en ging met een 1-0 voorsprong de rust in. Remy Amieux scoorde de openingstreffer. Vlak na rust kwam Vitesse op gelijke hoogte via Havenaar. Invaller Ruud Boymans maakte er met een ware spitsengoal 2-1 van en zo won NEC in eigen huis en dropen de Arnhemmers af.
De Gelderse Derby staat vrijwel ieder jaar weer garant voor spanningen en burenruzies. De thuisploeg tankte een week eerder vertrouwen door thuis FC Groningen met 2-1 te verslaan. Het veldspel was niet van een denderend niveau, maar aangezien de Noordelingen vrij weinig deden met het geringe balbezit dat ze hadden, pakte NEC de zege. De tegenstander uit Arnhem had de afgelopen dagen twee gezichten. In de competitie won het op zondag met 3-2 van Ajax, maar kreeg op donderdag tegen datzelfde Ajax een oorwassing in de KNVB-Beker: 4-0. Na het bekerduel uitte trainer Fred Rutten kritiek op de Vitesse-leiding en meldde zich de dagen erna ziek. Hij was dus de opvallende afwezige bij de derby.
Voorafgaand aan de wedstrijd was in ieder geval te merken dat de sfeer er goed in zat bij de supporters van beide clubs. NEC begon direct fel aan de wedstrijd en zette druk op de spelers van Vitesse. Dit leverde enkele keren balbezit op. In de eerste tien minuten was vooral NEC dreigend en creërde een paar kansen via Koolwijk en Platje. De Arnhemmers startten juist heel voorzichtig aan de wedstrijd en tikten de bal achterin rond totdat er een gat in de Nijmeegse defensie werd gevonden. Na ruim een kwartier spelen, terwijl de wedstrijd een beetje op slot leek te zitten, kreeg NEC weer kansen via Rieks en Platje, die de verdediging van Vitesse constant onder druk hielden.
In balbezit ging het aan Nijmeegse kant redelijk tot goed, maar op de beslissende momenten ging het nog mis. Na ruim een uur spelen opende NEC bijna de score via Platje, die de bal, eigenlijk bij toeval, over doelman Velthuizen schoot. Het schot kwam echter tegen de lat. Even later belandde een afstandschot van Van der Velden in de handen van de Arnhemse goalie. In de 38e minuut was het dan eindelijk zover. Een steekpass richting Amieux werd gemist door Kalas en dus kon de Fransman op Velthuizen af en hij faalde niet. Met een hard schot in de korte hoek opende Amieux de score voor NEC: 1-0. Echt gevaarlijk werd Vitesse na de openingstreffer van NEC niet meer en dus ging men rusten bij een stand van 1-0.
Vitesse kwam een stuk frisser de kleedkamer uit en had eindelijk door dat ze iets met het balbezit moesten doen. Vijf minuten na rust deden ze dat ook. Mike Havenaar kreeg de bal, na een kopbal van Reis, met het puntje van zijn voet over NEC-goalie Khalid Sinouh heen en bracht zo de stand weer in evenwicht: 1-1. Na een slecht begin van de tweede helft en een tegengoal, leek NEC zich even later weer te herpakken. Rieks was in namens NEC voor het eerst dreigend met een verraderlijk schot, waar Velthuizen enige moeite mee had. Vitesse was duidelijk een stuk beter dan in de eerste helft.
De Arnhemmers kwamen na 65 minuten goed weg. Na een goede actie aan Nijmeegse zijde schoot eerst Melvin Platje de bal in de hoek, zijn schot werd weggebokst door Velthuizen. Daarna kregen zowel Falkenburg als Pálsson de bal niet in het net en bleef de stand dus gelijk. Enkele minuten later schoot Reis van afstand rakelings naast. Met nog ruim een kwartier speeltijd op het scorebord werd NEC beter en dit betaalde zich ook uit. Op aangeven van Van der Velden kon Boymans alleen op Velthuizen af en de spits maakte de kans koelbloedig af: 2-1. Het leek erop of Boymans zich direct onsterfelijk maakte bij het Nijmeegs publiek.
De inbreng van de twee versterkingen leidde duidelijk tot beter spel aan Nijmeegse zijde. NEC werd na de derde treffer van de middag steeds gevaarlijker. Ook was te merken dat Theo Janssen bepaald niet geliefd is bij het NEC-publiek. Aan de ene kant werd hij door de NEC-supporters uitgejoeld, aan de andere kant werd hij bejubeld door de Vitesse-aanhang. Later kreeg Boymans, opnieuw op aangeven van Van der Velden, opnieuw een grote kans, maar Velthuizen lag in de weg. Verder kwamen beiden ploegen niet en zo won NEC met 2-1 van aartsvijand Vitesse.
Volgende week gaat NEC op bezoek bij de revelatie van het seizoen, FC Utrecht. Het duel met de huidige nummer zes van de Eredivisie begint om 12:30 uur.
Wedstrijdverloop
38’ 1-0: Amieux.
51’ 1-1: Havenaar.
74’ 2-1: Boymans.
Opstellingen
NEC: Sinouh; Will, Van Eijden, Breuer, Amieux; Pálsson, Van der Velden, Koolwijk; Foor (60’ Falkenburg), Platje (66’ Boymans), Rieks.
Vitesse: Velthuizen; Kalas, Kashia, Van der Heijden, Van Aanholt; Van Ginkel, Reis, Janssen; Ibarra (85’ Qazaishvili), Havenaar en Kakuta