Zaterdagavond trapt NEC het nieuwe voetbaljaar af voor de Nijmegenaren met een thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo. De ploeg van Rogier Meijer kende in 2021 een mooi promotiejaar en dat moet dit jaar een goed vervolg krijgen. Al is de eerste wedstrijd in een nieuw jaar niet altijd een garantie voor drie punten bij NEC…

Ondanks dat 2021 een prachtig voetbaljaar was voor NEC, begon het werkelijk dramatisch. Telstar kwam in de eerste helft al op een 3-0 voorsprong en uiteindelijke eindigde het duel in 5-2. Het jaar daarvoor werd er nipt gewonnen van FC Den Bosch, daarvoor weer verloren van FC Eindhoven (3-2) en daarvoor overtuigend gewonnen van Go Ahead Eagles (5-1). Een en al wisselvalligheid dus. Van de laatste tien jaaropeners van de Nijmegenaren wist de club er zes te winnen en trok het viermaal aan het kortste eind. Winst en verlies worden daarin veelal om de beurt afgewisseld. Als we dat patroon mogen geloven zal NEC zaterdag Heracles eenvoudig opzij zetten, aangezien het vorig jaar dus verloor van Telstar.

De wedstrijd

NEC nam het in de derde speelronde van dit Eredivisie seizoen op tegen de Heraclieden in Almelo. Door een doelpunt van Ali Akman, na een mooi uitgespeelde aanval, wist de ploeg van Meijer ondanks een gemiste penalty van Jordy Bruijn de drie punten te pakken op het kunstgras. Nu nemen beide ploegen het tegen elkaar op in De Goffert. Van de laatste zes wedstrijden tussen NEC en Heracles in Nijmegen wist de thuisploeg er vier te winnen. De overige twee wedstrijden eindigden in één overwinning voor de zwart-witten en één keer moesten beide teams genoegen nemen met één punt.

Laatste ontmoeting in Nijmegen

De laatste keer dat deze ploegen elkaar troffen in De Goffert was op 5 maart 2017. NEC eindigde in dat seizoen op de zeventiende plek waarna het degradeerde naar de toenmalige Jupiler League in de play-offs. Desondanks wist de ploeg van Peter Hyballa wel te winnen van Heracles. Al snel kwam de uitploeg op voorsprong door een benutte penalty van Samuel Armenteros. Dit werd echter omgedraaid door doelpunten van Julian von Haacke, Michael Heinloth en een eigen doelpunt van Justin Hoogma waardoor de supporters van NEC konden juichen.

Huidige stand van zaken

Momenteel staat NEC op de negende plek van de Eredivisie en Heracles op de dertiende. De ploeg van trainer Frank Wormuth staat zeven punten achter de Nijmegenaren. Heracles sloot de eerste seizoenshelft af met een overwinning op FC Groningen (4-2) en een gelijkspel tegen SC Cambuur (1-1). Daarmee maakten de Heraclieden een einde aan een slechte reeks wedstrijden waarin vijf keer op rij werd verloren.

NEC verloor kort voor de winterstop drie keer op rij, maar maakte dat goed door de laatste drie wedstrijden voor de kerst allemaal te winnen. SC Cambuur werd aan de kant gezet in de beker (1-2) en in de competitie won de Nijmeegse equipe de uitwedstrijden tegen Go Ahead Eagles (0-2) en Willem II (0-1).

Foto: Orange Pictures