NEC heeft voor de derde keer op rij gelijkgespeeld. Tegen Heerenveen kwamen beide ploegen niet tot scoren en was de beginstand dus ook de eindstand. Na een rode kaart aan Friese zijde kreeg NEC meer grip op een verder slordig duel. Tot scoren kwamen de Nijmegenaren, ondanks het basisdebuut van Nany Landry Dimata, niet.

Door de blessure van Oussama Tannane moest Meijer schuiven met zijn ploeg. Mikkel Duelund stond op de plek van de Marokkaan en Souffian El Karouani schoof door naar linksbuiten. Dit maakte een plek vrij voor Calvin Verdonk op linksback. De switch tussen 4-3-3 en 5-3-2 kon daardoor ook makkelijk gemaakt worden. Het begin van het duel was tam van beide kanten. NEC had veel de bal, maar deed daar vrij weinig mee. Na een kwart wedstrijd kwam er wat meer leven in de brouwerij, met onder andere schoten van Dimata en Sydney van Hooijdonk. Wel werd snel duidelijk waar Dimata voor gehaald is. De spits deed voetballend goed mee, won zijn duels en kon een balletje vasthouden.

Na iets meer dan een half uur leek Heerenveen op voorsprong te komen. Thom Haye schoot de bal binnen, maar doordat Milan van Ewijk op de lijn stond, kon Jasper Cillessen geen redding verrichten. Het doelpunt werd daardoor afgekeurd wegens buitenspel. Verder kregen beide ploegen in de eerste helft weinig meer klaar gespeeld. NEC bleef slordig aan de bal, waardoor de rust werd opgezocht met een 0-0 stand.

Rode kaart geeft NEC mogelijkheden

De tweede helft begon NEC sterker. Elayis Tavsan dwong doelman Andries Noppert voor het eerst tot een serieuze redding, toen hij de bal de verre hoek in wilde krullen. De Friese goalie, die door Louis van Gaal is opgenomen in de voorselectie van Oranje, redde prima op het schot. Daarna was het lang wachten op een kans en golfde het spel op en neer. Beide ploegen deden weinig voor elkaar onder, maar konden door slordigheid niet tot serieuze doelpogingen komen. Heerenveen moest na iets meer dan een uur met tien man verder. Tibor Halilovic kreeg in eerste instantie geel van scheidsrechter Jochem Kamphuis, maar nadat in Zeist de beelden nog een keer goed bekeken waren, werd hij naar de kant geroepen. De gele kaart voor Halilovic werd omgezet in een rode prent.

Daardoor kreeg NEC de wedstrijd ook meer in handen. Heerenveen-trainer Kees van Wonderen haalde met Van Hooijdonk een aanvaller eraf om een middenvelder terug het veld in te sturen. Amin Sarr brak nog wel een keer door en ging liggen. Heel Heerenveen schreeuwde om een penalty, maar Kamphuis en de VAR vonden het niks. NEC moest op zoek naar een gaatje in de sterke Friese defensie om niet voor de derde keer achter elkaar gelijk te spelen. Dat lukte de Nijmegenaren ondanks vijf minuten extra tijd niet meer. Hét hoogtepunt van dit duel was dan toch weer de geweldige support van het uitvak, die ondanks de slordige wedstrijd achter de ploeg bleven staan.

Wedstrijdverloop:
62′ Halilovic rode kaart

Geel:
Haye (Heerenveen)
El Karouani (NEC)

Opstelling Heerenveen: Noppert, Van Ewijk, Van Beek, Bochniewicz, Van Aken, Köhlert (85′ Kaib) ; Haye (85′ Ali), Tahiri, Halilovic; Van Hooijdonk (63′ Olsson), Sarr.

Opstelling NEC: Cillessen; Van Rooij, Marquez, Kramer, Verdonk (63′ Cissoko); Proper (76′ Bruijn) , Duelund (83′ Marques), Schöne; Tavsan, Dimata, El Karouani.

Foto: Orange Pictures