NEC en Go Ahead Eagles hebben zondagmiddag gelijkgespeeld in De Adelaarshorst. In een knotsgekke wedstrijd waarin NEC twee keer op voorsprong kwam, moesten de Nijmegenaren uiteindelijk zien hoe Eagles vlak voor tijd een penalty benutte (2-2).

NEC startte het duel met dezelfde elf namen als in de gewonnen wedstrijd tegen FC Twente. Philippe Sandler ontbrak eerder in de week nog op de training, maar was in Deventer gewoon van de partij. Dat gold ook voor Magnus Mattsson. Zaterdag kwam het nieuws naar buiten dat FC Kopenhagen een bod had uitgebracht op de spelmaker van de Nijmegenaren. Dat bod werd resoluut van tafel geveegd en dus stond ook Mattsson aan de aftrap.

Het begin van de wedstrijd was in ieder geval voor NEC. De Nijmegenaren waren feller en beter aan de bal. Dat resulteerde na iets meer dan tien minuten in de eerste grote Nijmeegse kans. Sontje Hansen kwam door na een fout in de opbouw van Go Ahead. De linksbuiten kon door en verraste Jeffrey de Lange. De bal leek door Kodai Sano op de lijn binnengetikt te worden, maar daar stak oud NEC’er Joris Kramer een voetje voor. Na het leuke en goede begin van de wedstrijd werd de eerste helft toch ook overschaduwd door een aantal fikse charges, wat het tempo uit de wedstrijd haalde.

Waar voetbalgevecht

Vlak voor rust leek de wedstrijd dan echt te ontbranden. Uit een vrije trap kopte Victor Edvardsen de bal binnen, maar dat deed de Zweed vanuit buitenspelpositie. Daar leek het bij te blijven voor de eerste helft, maar niks was minder waar. Een paar minuten later lag de bal aan de andere kant in het net. Sano draaide binnen de zestien meter weg bij zijn directe tegenstander en werd daarbij licht aangetikt. De Japanner ging naar de grond en scheidsrechter Ingmar Oostrom wees resoluut naar de stip. De penalty werd binnengeschoten door wie anders dan Mattsson: 0-1.

In de tweede helft werd de sfeer tussen beide ploegen er niet beter op. NEC nam bij spelhervattingen voldoende tijd en dat werd niet altijd even leuk gevonden door de thuisploeg. Minder vermakelijk werd de wedstrijd er niet van. Het spel golfde op en neer, maar echt grote kansen waren er niet voor zowel NEC als Go Ahead. Hoe verder de wedstrijd vorderde, hoe meer Go Ahead de druk op het Nijmeegs doel opvoerde. Het was tegenhouden voor de ploeg van Rogier Meijer. Een kwartier voor tijd viel de gelijkmaker, die al enige tijd in de lucht hing. Bas Kuipers kopte binnen uit een voorzet. Het beloofde daarna nog een spannend kwartier te worden.

NEC herpakte zich in ieder geval wel na de mindere fase waarin het vooral tegenhouden was. Uit het niets kwamen de Nijmegenaren namelijk op voorsprong. Een lange bal van Sandler werd dankzij Ogawa, die beide verdedigers bezighield, verlengd. Chery pikte op en kon zo doorlopen naar De Lange: 1-2. Lang kon NEC echter niet genieten van de voorsprong, want een paar minuten later kreeg Go Ahead Eagles een penalty nadat Dirk Proper een overtreding maakte. Victor Edvardsen benutte de penalty en dus stond de stand alweer gelijk. Het was het laatste wapenfeit in een knotsgek duel. De Nijmegenaren klimmen dus niet over de ploeg uit Deventer heen en blijven zevende.

In het kort

45+5′ 0-1, Mattsson
74′ 1-1, Kuipers
83′ 1-2, Chery
87′ 2-2 Edvardsen

Geel: Kramer, Kuipers (Go Ahead Eagles) Verdonk, Van Rooij, Cillessen, Sandler (NEC)

Opstelling Go Ahead Eagles: De Lange; Deijl, Nauber (64′ Baeten), Kramer, Kuipers; Linthorst (32′ Blomme), Willumsson, Llansana; Adekanye, V Edvardsen, O Edvardsen.

Opstelling NEC: Cillessen; Van Rooij, Sandler, Nuytinck, Verdonk; Proper, Mattsson, Hoedemakers; Sano, Ogawa, Hansen (70′ Chery).

Scheidsrechter: Oostrom

Foto’s: Orange Pictures